Den här säsongen har sportskytten Emil Johnsson från Gällivare haft som mål att få representera Sverige i någon internationell tävling. Under söndagen debuterade han i blågult i samband med världscuptävlingar i München.

Därmed fick han mäta krafterna med amerikanen Matthew Emmons och andra legendariska toppskyttar. Han tävlade i grenen helmatch där varje skytt skjuter 40 skott i knästående, 40 skott i liggande och till sist 40 skott i stående. Johnsson som tidigare har varit uppe och nosat på resultat strax under 1170-strecket inledde med 380 poäng i knäserien och redan där hade han tappat lika många poäng på 40 skott som de bästa tappade på 120 skott. Sedan följde han upp med 393 poäng i liggande och 380 poäng i stående vilket gav 1143 poäng totalt. Av de 140 skyttar som deltog gick 89 skyttar vidare till andra dagen och Emil Johnsson var blott fyra poäng ifrån.

Besviken?

– Ja, det är jag. Nog hade jag gärna skjutit mer i morgon. Jag var ändå nöjd med arbetet med det räckte inte.

Vad menar du med nöjd med arbetet?

– Jag kämpade och försökte men det bet inte riktigt. Jag spände mig nog lite för mycket och till sist kämpade jag för mycket och det blev inte bra.

Vad händer när man kämpar för mycket?

– Jag hann tänka att nu ska det smälla men det gjorde inte det så det small inte på rutin. Innan jag går ned med kinden på kindstödet andas jag ut och när jag går ned i mitten ska det smälla av sig självt och det gjorde inte det. Nu höll jag andan för länge. Det blev en hackig skjutning.

Hur var det att vara där?

– Det här är den bästa träningen man kan få. Jag hade väl ingen press på mig men det är något visst att få tävla när man vet att världens bästa är där samtidigt.