– Det ska inte hända. Men det finns inte en chans att vi förlorar den sjunde matchen hemma, säger Adam Rönnqvist efter 95-90 till Norrköping.

Det syntes tidigt i matchen att nerverna var utanpå linnena hos en del spelare i Norrköping Dolphins. Visserligen var det mer än 25 grader varmt ute på eftermiddagen men bollen slant lite väl slipprigt ur händerna på hemmaspelarna.

De kastade bort lite fler bollar, tog lite färre returer och, framför allt, sköt klart sämre. I halvtid hade Norrköping bara satt sju av 18 tvåpoängsskott och tre av elva – 38 respektive 7 procent. BC Luleås motsvarande siffror: sex av elva och fem av 14.

Artikelbild

| Norrköping jagade ikapp Luleå i sista perioden.

– Vi var inte bra i första halvlek, säger hemmalagets storskytt Michael Lindquist.

Men då pratar vi om just första halvlek, och egentligen tredje periodens inledning också. Då sprang BC Luleå ifrån ordentligt och ledde med 60-43. Frågan var om Luleå skulle leda med tio poäng, eller 20, inför sista perioden.

Det blev bara åtta (!).

Detta efter att Quinton Upshur inte hittat någon att kasta bollen tilll när han skulle starta i gång spelet, och slängde den rätt i Norrköpings händer. Sedan blev det kaos i Luleålägret.

Artikelbild

| Försvarsstjärnan Quinton Upshur fick lämnade matchen tidigt efter sin femte foul.

I en galen sista minut käkade Norrköping in sig i matchen totalt.

– Vi förlorar inte matchen på slutet. Vi har lägen att avgöra matchen när vi leder med 17 poäng i tredje perioden och de kommer tillbaka på 9 poäng på en possession, säger Adam Rönnqvist.

Efter det blev BC Luleå stressade men hade ändå lägen att avgöra i slutsekunder. Först Tom Lidén med sista skottet i ordinarie tid, ring ut.

Sedan Anton Saks, som hade en enkel lay up att lägga i. Men det gick bara inte.

Missarnas mästare var fler.

Men, som Adam Rönnqvist säger:

– Det ska inte ens bli så.

Det blir total kalabalik i slutet av tredje.

– Vi tappar väl fokus. Det ska inte hända i en final. Men nu får vi en match sju i Luleå och det finns inte en chans på jorden att vi tänker förlora den.

Tom Lidén är inne på samma linje.

– Vi har flera chanser att knyta ihop säcken och stänga matchen men gör det inte. Det är frustrerande. Synd när vi har en sådan chans att vinna SM-guldet. Nu är det en ”do or die”-match på hemmaplan.

Den sjunde och avgörande SM-finalen spelas i Luleå Energi Arena på fredag kväll.

– Det finns inte en chans att vi förlorar den sjunde matchen hemma, repeterar Adam Rönnqvist.