För två år sedan köpte Ida Åhmans familj den nu nioårige ponnyn Eros. Ett drygt halvår senare började Ida och Eros tävla i dressyr.

Nu har Luleåekipaget kvalificerat sig till sitt första SM.

– Det känns jätte, jättekul, säger Ida som tillsammans med Eros tävlar på SM i Karlstad till helgen.

Artikelbild

– När vi köpte Eros hade jag inte förväntat mig att vi skulle ta oss till SM, det var inte mitt mål. Nu är jag bara jätteglad att jag lyckades komma med. Det känns som en jättestor upplevelse och bonus. Självklart vill jag att det ska gå bra, men jag har inga förväntningar på att vinna eller så.

Det Ida Åhman har gjort är en bedrift på så sätt att det är väldigt få norrbottningar som lyckas kvala in på SM.

– De som bor i södra Sverige har så himla många tävlingar att åka på. För att kvala in måste man tävla på nationella tävlingar och det finns inga sådana i Norrbotten. Vi har fått åka långt för att kvala, bland annat till Gävle, Bollnäs och Strängnäs.

Ida berättar att både hon och Eros utvecklats mycket under de två gångna åren.

Artikelbild

– När vi köpte honom kunde han inte så himla mycket. Men han har utvecklats massor, precis som jag. Vi har tagit oss till SM tillsammans.

Ida passar även på att tacka en annan person för att hon kommit så långt – nämligen OS-stjärnan och GP-ryttaren Kristian von Krusenstierna från Ågesta utanför Stockholm. Han har varit uppe i Luleå flera gånger och tränat tillsammans med henne. Något som har gett stora resultat för 17-åringen.

– Han är egentligen tränare till min tränare Frida Granström, men jag har också börjat träna för honom nu och det har varit en jättestor hjälp. Han kommer med många väldigt bra tips.

Kan du ge något exempel?

– Dels med hur jag ska rida Eros på tävling, vad jag ska ha för upplägg på framridningen... Ja, jättemånga bra tips för att hjälpa oss att finslipa detaljer. Det har betytt massor.