Mikael Sandberg, Kalix MK, slutade i fjol femma i SM men i år har han högra målsättningar än så. Och när SM i rallycross inleddes med tävlingar i Tomelilla i Skåne fick han bästa tänkbara start. När finalen var över hade Sandberg åkt in som etta i klassen Supercar 2WD (samma klass som förut hette Supernationell Klass 1).

– Det är skönt att få visa och känna själv att farten finns för den här säsongen, säger han.

Men han fick punktering i både andra och tredje kvalheatet men han lyckades ändå att ta sig till en semifinal eftersom endast tolv förare kom till start.

I semifinalen tvingades han därmed att starta i tredje led men lyckade ändå köra upp sig så att han kom trea.

– Med tanke på punkteringarna som hade varit så tog jag det rätt lugnt för att ta mig till final. Det handlade mycket om att ta grejerna till mål, säger han.

I finalen startade han på nytt i tredje led men där blev det ändå full satsning redan från start.

– Då var det inte någonting att spara på utan det var full gas, säger Kalixföraren.

Där passerade han sedan bil efter bil och på det sjätte och sista finalvarvet kunde han smita förbi värmlänningen Per Berglund när han var inne i jokerspåret.

Direkt efter det var loppet över och Sandberg kunde knyta näven i en segergest.

– Ja fy fan. De var riktigt skönt med tanke på strulet med alla punkteringar, säger han.

Han har nu fått bästa tänkbara start på SM där nästa deltävling går i Arvika om två helger.

– Målet för säsongen är ju att ta SM-guldet, det är det definitivt. Det är riktigt hårt motstånd så det är ingen lätt match, säger han.

I samma tävling i juniorklassen 2150 gjorde 16-åriga Jokkmokkstjejen Julia Lundqvist SM-debut med en för henne ny BMW E82. Hon slutade femma i semifinalen och ligger nu tolva i SM efter den första SM-deltävlingen.

– Det gick väl ändå ganska bra för det var en svår bana. Det är en ny bil så jag ser den här tävlingen som en träning. Det var i alla fall en häftig upplevelse, säger hon.