Efter OS-uttagningen: "Vill ta ett OS-guld"

Henna Johansson har fått grönt ljus för OS i Tokyo 2020. "Jag vill ta ett OS-guld, om jag skulle säga något annat så ljuger jag", säger Gällivarebrottaren.

Henna Johansson är uttagen till OS i Tokyo 2020. Det blir därmed Gällivarebrottarens tredje olympiska spel.

Henna Johansson är uttagen till OS i Tokyo 2020. Det blir därmed Gällivarebrottarens tredje olympiska spel.

Foto: Anders Wiklund/TT

Brottning2019-11-21 11:18

Det var under onsdagen som SOK meddelade att Gällivarebrottarna Henna Johansson och Jenny Fransson är uttagna till OS i Tokyo 2020.

För Henna Johansson betyder uttagningen så klart mycket, speciellt att få glädjebeskedet så lång tid innan OS som går av stapeln 24 juli–9 augusti nästa år.

– Det känns jätteskönt och ett privilegium att bli uttagen så här tidigt. Nu kan jag förbereda mig på mitt eget sätt, med stöttning så klart av ledning, brottningsförbund och träningspartners, säger Henna Johansson.

28-åringen fortsätter:

– Nu kan jag fokusera på OS och slippa oroa mig för vad som händer på vägen. Nu är allt fokus på OS och försöka vara så bra som möjligt just de dagarna i augusti nästa år, säger Johansson.

Gällivarebrottaren kommer att göra sitt tredje olympiska spel. Och rutinen från tidigare OS-spektakel med allt vad det innebär kan Johansson dra nytta av menar hon. 

– Det är jätteskönt att man varit med förut, det blir inte något nytt. Jag har ju aldrig varit i Tokyo så det blir en häftig upplevelse i sig men man vet vad det handlar om den här gången och det är ju skönt, säger Johansson. 

Tidigare har det blivit två tiondeplatser i London 2012 respektive Rio 2016. Inför 2020 i Tokyo är målsättningen högre och hon hoppas på tredje gången gillt.

– Jag vill såklart hamna högra upp.Medalj är absolut ett mål och det är inte orimligt utan faktiskt ett jätterimligt mål att jag ska kunna stå på pallen på OS.

Hon fortsätter:

– Varje match som jag går in i vill jag vinna och det betyder att jag så klart vill ta ett OS-guld, om jag skulle säga något annat så ljuger jag. Men det är tufft, det är ju ett OS och där händer det alltid märkliga saker.

OS är vart fjärde år och är den absolut största tävlingen som finns. Det gäller att vara som bäst just där och då.

Hur svårt är det att pricka formen? 

– Vi satsar i cykler om fyra år och det är då vi vill vara som allra bäst. Jag kommer så klart göra allt för att vara i min bästa form någonsin, säger Gällivare SK-brottaren.

Med den säsong som Johansson har bakom sig, med VM-brons, vinst i fyra internationella tävlingar samt SM-guld, var inte uttagningen någon jätteskräll. 

– Med tanke på hur det har gått under säsongen så var det inte så överraskande men man kan ju aldrig veta. Vi har haft hård konkurrens i Sverige, säger Henna Johansson.

Henna Johansson tog VM-brons i höstas i 62 kg-klassen.
Henna Johansson tog VM-brons i höstas i 62 kg-klassen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!