Först och främst måste jag skriva hur häftigt det är att återigen få vara på plats på ett VM där två norrbottningar tillhör Sveriges stora medaljhopp. När folk i mixade zonen artigt frågar mig om det är några specifika åkare jag bevakar här i Lahtis känner jag mig lite bortskämd som kan säga: "Bara Marcus Hellner och Charlotte Kalla".

Bara Marcus Hellner och Charlotte Kalla.

Inte är så jäkla bara.

Det är två åkare som båda har chans på VM-medaljer i Lahtis. Men också två åkare med helt skilda ingångar till det här mästerskapet.

Charlotte Kalla har en enormt kaotisk säsong bakom sig med skada, hjärtflimmer, separation och en form som påminner om en studsboll. Upp och ner, upp och ner.

Marcus Hellner har däremot hållit karriärens kanske jämnaste nivå i vinter och den har varit hög. Gällivarestjärnan har inte gjort ett enda flopplopp. Han har hela tiden krigat på långt fram i tävling efter tävling.

Ändå känns Kalla som den absolut hetaste norrbottningen just nu. Varför? När hon väl får till ett topplopp kan hon vara bäst i världen. Den enda som faktiskt hotar henne då är Marit Björgen.

Marcus Hellner har också varit bäst i världen många gånger, men inte den här säsongen. Konkurrensen känns lite för hård och jag tror att han får svårt mot åkare som Sundby, Ustjugov, Manificat, Harvey och Heikkinen.

Så drömmen om en norrbottnisk medaljdubbel redan i dag känns avlägsen. Det är inte helt omöjligt att sagan blir sann, men jag tvivlar. Mitt tips är en silverpeng för Kalla och en sjätteplats för Hellner. Då ska vi nog vara nöjda.

Till sist. I torsdags tog Kikkan Randall ett brons på sprinten. I dag kan Marit Björgen mycket väl vinna ett guld i skiathlon. Båda har nyligen gjort comeback efter barnafödande. Båda gör VM-succé. Här snackar vi förebilder. Själv födde jag barn samtidigt som Björgen och min största bedrift det här mästerskapet är att jag lyckas knäppa täckbyxorna varje dag.