Han har följt med klubben upp i allsvenskan, ner i division I, upp i allsvenskan igen och ända till SHL. Henrik Löwdahl, 35, gjorde 18 raka säsonger i moderklubben och oavsett vilken nivå föreningen har varit på så har han varit en nyckelspelare.

Nu är det nya tider i Närke. Direkt efter fjolårssäsongen meddelade ikonen att spelarkarriären är över och i juni berättade klubben att 35-åringen nu kommer att jobba som individuell spelarutvecklare i Örebro Hockey.

Snart har den första försäsongen sen 90-talet utan Löwdahl passerat – och då passar det bra att veteranen Marcus Weinstock får sammanfatta den.

Artikelbild

| Michael Haga.

– Jag tycker det känns helt okej. Det blir bättre och bättre för varje dag och varje träningsmatch vi har spelat, säger Weinstock, 32, som minst sagt är en mångsidig spelare.

Vad kommer att känneteckna Örebro i vinter?

– Att vi fortsätter att vara skridskostarka och vänder spelet ganska snabbt och effektivt. Vi ska försöka bygga vidare mycket på det.

Vad blir din roll i det här laget?

Artikelbild

– Det är väl att vara en hjälpreda där det behövs. Om det behövs offensivt eller defensivt. Man får göra lite båda delarna eftersom man har haft de flesta positionerna i laget utom målvakt. Sen är man bland de äldre i laget så det gäller att försöka hjälpa till och lära ut till de yngre och försöka visa vägen så bra man kan.

Du har blivit lite som Magnus Erlingmark var för fotbollslandslaget en gång i tiden.

– Ja, det är lite så.

Hur är det, att pendla mellan positioner och roller?

– Ibland blir det lite halvkrångligt, eftersom när man har spelat back så får man ett litet annat tänk jämfört med när man spelar forward. Men det är bara att göra det bästa av situationen, man kan lära sig mycket av det också.

Hur blir det att gå in i en säsong i Örebro utan Henrik Löwdahl?

– Det blir lite annorlunda, både för mig personligen och för laget. Vi är väldigt bra kompisar vid sidan av och grannar och lite såna saker. Vi har samåkt med varandra under tre års tid och bott med varandra på roadtrips. Men vi andra som har varit här under några år får försöka föra vidare Örebroandan som han har fört in i oss.

Vad kan vi förvänta oss resultatmässigt av Örebro?

– Vi siktar på topp sex, det finns inte så mycket annat att snacka om. Vi vill ta nästa steg nu, både resultatmässigt och som förening.

Jag har tippat er sjua.

– Ja, vi får väl se. Vi hoppas på att vi tar en placering och går direkt till kvarten.

Vem i Örebro ska vi hålla ögonen på?

– Ja, förutom våra så kallade etablerade värvningar med Joakim Andersson och Tom Wandell, som ändå har varit i NHL och landslagsspelare, så tycker jag en sån som Michael Haga från Almtuna ser väldigt vass ut i skridskoåkning, spelsinne och allting sånt. Han tror jag kan bli en rolig person att följa i den offensiva hockeyn.

Luleå Hockey då, vad tror du?

– Det har inte pratats så mycket om Luleå i år jämfört med i fjol, när Minecraft skickade in sina pengar. Men de har en riktigt bra trupp i år igen med både lite yngre och äldre rutinerade och en ganska bra blandning med hårt arbetande och med mycket spets. Jag tror de kan vara ett av de lagen som kan vara med och utmana, absolut, säger Marcus Weinstock.

Del 1: "Vi får se hur långt det räcker"

Del 2: Han kan bli Linköpings joker

Del 3: Nu vill Malmö ta nästa steg

Del 4: Mästarna har laddat om

Del 5: Nu vill Karlskrona lämna bottenträsket

Del 6: "Han kommer nog bjuda på ett och annat"