Det hade gått drygt sex minuter av första perioden när Christian Jaros fångade pucken vid offensiv blålinje, tittade upp – och sedan pricksköt in 3–0-målet bakom Oscar Alsenfelt i Malmö-kassen.

Jaros har varit en av Luleå Hockeys bästa backar den här säsongen.

20-åringen är draftad av NHL-klubben Ottawa Senators och sent på tisdagskvällen fick NSD en exklusiv intervju med Randy Lee, som är assisterande general manager i Ottawa.

– Vi gillar verkligen sättet som Christian spelar på. Hela ledningen gillar honom. Vi gillar det vi ser på utvecklingscamper eller när vi själva är i Sverige, säger Lee.

I november kommer Randy Lee och andra representanter åka från Ottawa till Sverige.

Bland annat för att scouta Jaros.

– Vi gillar hans tävlingsinstinkt, hur hårt han tränar och hans tuffhet. Vi gillar att han kan bidra offensivt och det faktum att han förstår sin roll. Det är viktigt för oss att de unga spelarna förstår sin roll om de ska spela i NHL. Det är något vi verkligen gillar.

I vilken roll ser ni Jaros?

– Vi ser honom som en back som är tuff att möta. Han har en stor kropp som han utnyttjar bra. Han kan boxa bort motståndare från eget mål. Han kan spela mot andra lagens toppspelare på grund av sin aggressivitet, säger Lee och fortsätter:

– Han har ett bra spelsinne och vi gillar när han är inblandad i kontringar och sådant. VI vill att han ska gå framåt när han får chansen. Men det faktum att han är hård och tuff att spela emot – det gillar vi.

Shean Donovan är ansvarig för spelarutveckling i Ottawa Senators.

– Shean tror verkligen stort på Jaros, precis som jag.

Kommer ni se Jaros i november när ni kommer till Sverige?

– Vi ska försöka träffa killarna och prata med coacherna och klubbledningen. Vi vill se hur hårt de tränar, vi vill se om det vi försöker lära spelarna på utvecklingscamperna används i deras rutiner. Är killarna spelare som coacherna kan lita på i viktiga situationer? Vi försöker prata med så många personer som möjligt för att få så mycket information vi kan om spelarna. Vi pratar kanske med lagkamrater också om det går.

– Jag tror att vi kommer se Christian två gånger och vi kommer även prata med honom däremellan. Vi försöker se spelarna två gånger om det går.

Du pratade om vilken roll ni ser Jaros i, i framtiden. Hur tror du att ni kommer göra inför nästa säsong?

– Vi ska titta på det. Vi kan inte sätta för många unga backar samtidigt i farmarlaget heller. Men vi hoppas att han ska tävla om en plats snart. Vi vill alltid att spelarna ska lyckas.

– De europeiska spelarna måste anpassa sig till den mindre isen med. Det är annorlunda att försvara sig på den mindre isen.

Randy Lee säger avslutningsvis att Ottawa ska sätta sig ner och se vad som är bäst för Jaros. Är det spel i Nordamerika eller i Europa som utvecklar den unga backen bäst?

– Vi överväger vad som är det bästa stället för honom. Men vi ser en ljus framtid för honom.