28 januari: Luleå Basket möter Visby på bortaplan och i en tät situation under en av korgarna landar landslagsspelaren Josefin Vesterberg illa och skadar knäet. Domen faller några veckor senare: Korsbandet är av, operation och en lång rehabiliteringsperiod på över sex månader väntar.

15 februari: Svenska landslaget möter Finland i en landskamp och Luleå Hockeys nyckelspelare Emma Nordin får en kraftig smäll mot knäet samtidigt som skridskon fastnar i isen. Domen: Korsbandet, samma som hon opererade för tio år sedan, är av och säsongen är över.

Två elitidrottande tjejer på toppen av sina karriärer som inom några veckor råkar ut för svåra knäskador.

Artikelbild

| Här är det. Ett skadat korsband i ett knä är en allvarlig skada för en elitidrottare.

Tillfälligheter eller en trend?

En som borde veta är sjukgymnasten Lars Lundgren, 51, som i många år behandlat knäskador bland elitidrottare i Luleå och Norrbotten.

– Det finns mycket forskning som kommer på det här området men hos oss här i Luleå är det lika många tjejer som killar som råkar ut för korsbandsskador. Men min personliga uppfattning är att tjejerna är yngre, det är säkert åtta-tio varje år som inte gått ut nian, säger han.

Vad kan det bero på?

Artikelbild

| På jobbet. Sjukgymnasten Lars Lundgren jobbar på Hermelinen och har en stor erfarenhet av knäskador.

– Där finns det lite olika teorier. En kan vara att tjejer kommer in i elitidrotten tidigare och inte växt färdigt. En annan att knäet har en annan vinkel, oftast en större ledrörlighet och att dragkraften på korsbandet blir större. En annan teori säger att tjejers knän pekar mer inåt och att det är mer ofördelaktigt.

Att skada korsbandet är en av de tuffaste skadorna en elitid­rottare kan råka ut för. Operationen är omfattande där det borras hål i både lårben och underben. Korsbandet ersätts med en sena, oftast från baksidan av låret, och sedan väntar en lång rehabtid på mer än sex månader.

Artikelbild

| Här är det. Ett skadat korsband i ett knä är en allvarlig skada för en elitidrottare.

– Det är en av de större operationerna man gör under sin livstid. Men jag brukar säga så här till de som drabbats: Se det som att du sätts på ett tåg och när du framme vid resmålet är du starkare än någonsin. Rehabtiden är att unikt tillfälle att under sex till tio månader ägna dig åt strikt träning, ­säger Lundgren.

Är det så att korsbandet är starkare än tidigare efter en operation?

Artikelbild

| Experten. Sjukgymnasten Lars Lundgren har under många år jobbat med knäskador och elitidrottare.

– Nej, det kan jag inte säga. Min uppfattning är nog att originalet är bäst.

Vilka alternativ finns vid en svår korsbandsskada?

Artikelbild

| På plats. Lars Lundgren jobbar med många av Luleås elitidrottare. Här är han i samspråk med BC Luleås Alex Wesby.

– Tre val: Sluta elitidrotta. Träna upp knäet och skydda det när du är tillbaka. Avbryt direkt och gör dig redo för operation. När det gäller tjejer kan man generellt säga att alternativ två inte funkar så bra. Varför? Det vet jag inte. Det är bara orättvist.

Vilka är de mest utsatta idrotterna när det handlar om knäskador?

Artikelbild

– Yelverton Tegner, som var världsledande i det här ämnet, har faktiskt graderat alla idrotter. Brottning, amerikansk fotboll och puckelpist är en tia. Schack är en etta. Basket är en sexa och lite ovanför finns fotboll, innebandy och handboll.

Hur ser du på de skador som Josefin Vesterberg och Emma Nordin råkat ut för?

Artikelbild

| NSD 28 januari. Luleå Baskets Josefin Vesterberg har drabbats av en svår knäskada.

– När det gäller Josefin var den mycket överraskande och det jag sett på film verkar det inte ha varit en kraftig smäll. Hon är en av våra starkaste idrottstjejer, mycket genomtränad och jag hade kunnat plocka fram massor av andra skador som hon skulle ha drabbats av i stället. Men det var en kombination vinklar och alla leder ovanpå varandra som gjorde att korsbandet gick av.

– När det gäller Nordin så lär smällen ha varit så kraftig att även hennes andra, friska knä hade varit i farozonen för skada.