Vilken makalös uppvisning Stina Nilsson stod för i sprintfinalen i OS i Pyeongchang. Efter 20 sekunders åkning i finalen var hon uppe längst fram i finalfältet.

Ryskan Julia Belorukova och norskan Maiken Caspersen Falla var de enda två som klarade att ta rygg när Nilsson klättrade starkt i den långa uppförsbacken.

På väg in mot stadion var Nilsson först med Falla närmast i rygg. Men svenskans glid var bättre och Stina Nilsson fick en lucka som bara växte och växte. Till slut kunde hon sträcka nävarna i luften efter en fullständigt förkrossande finalseger. Falla var tvåa och Belorukova trea.

Nilssons gulddag började med att hon var snabbast av alla i kvalet. I kvartsfinalen bjöd svenskan på en ny föraning om att OS-formen var på plats när hon vann lekande enkelt.

Inte heller semifinalen orsakade Nilsson några som helst bekymmer och allt pekade mot en final där Falla var det stora hotet mot ett blågult guld.

Nilsson hade svenskt sällskap av Hanna Falk i finalen, där västgötskan fick nöja sig med en femteplats. Ida Ingemarsdotter (kvartsfinal) och Anna Dyvik (semifinal) försvann längs vägen. (Pyeongchang, TT:s utsände)