Rickard Johansson tävlar för Kalix JSSK Trofé och anledningen till att det blev dramatisk var att skyttet inte stämde för ”Bulten” Johansson under lördagen.– Jag sköt bort mig då och hade bara en poängs ledning inför söndagen, där det gick bättre. När jag hade skjutit klart hade Kristian Andreasson (Arvika) chansen, men han var tvungen att skjuta fullt i lerduveskyttet. Då hade det blivit särskjutning om guldet.

Andreasson bommade dock redan i första skottet. ”Han hade kunnat dra ut på det lite längre för spänningens skull” säger Johansson som trots att missen betydde att han tog sitt femte raka SM-guld inte jublade när konkurrenten missade.

– Nej. Jag trodde ändå inte att han skulle skjuta fullt. Jag jublade inte, men kände mig lättad. Jag hade hög puls när han sköt.

Att Johansson sköt mindre bra under lördagen betydde även att chansen till tredje raka svenska rekordet försvann.

– Det var tjugo poäng borta efter första dagen. Jag missade bara 19 poäng på hela SM när jag slog svenskt rekord.

Anledningen till svag inledning i Värmland kan ha varit pressen att försvara de fyra tidigare gulden.

– Det gör att det blir större press, ja. Det är lättare om man jagar sitt första och anspänningen är större när man är regerande mästare. Jag har fått så många frågor ”ska du ta ditt femte?”, ”blir det guld igen?”. Det gäller att kunna hantera stress och press.

Det gjorde alltså ”Bulten” och han hade även press att visa framgång för de som sponsrar resan till Björneborg.– Jag får stå för resa, boende och mat. Tur att man har släkten. Farmor och farfar, mamma och pappa får ses som mina sponsorer och det är jag enormt tacksamt för. Men då vill man ju ge dem resultat tillbaka, säger Johansson som tog brons på torsdagen och guldet i helgen i besvärliga förhållanden.

– Det var enormt blåsigt. Storm. Det betyder att man måste skruva skotten och beräkna vinden när man ska skjuta. Några skott missades på grund av det, men det var samma för alla.

Så var det här med att inte ha tränat?

– Nej, inte alls egentligen. Istället har jag satsat på att tävla. Att tävla är som att träna tio gånger har jag gått efter, vad det gäller nerverna och pressen.