Kritiken: "Får inte stå och falla på det"

Under den här säsongen har Bodens BK varit Norrbottens enda bidrag i Sveriges tredje högsta fotbollsserie. Nästa säsong kan bli ett stålbad för klubbarna, när avtalet om det centrala stödet löper ut. "Vi måste anställa en professionell säljare", säger Bodens klubbchef Magnus Carlsson.

Avtalet om det centrala stödet från Ettanfotboll går ut efter den här säsongen. Det innebär att klubbarna kan stå utan bidrag. Det är inte någonting som oroar Ingemar Ek.

Avtalet om det centrala stödet från Ettanfotboll går ut efter den här säsongen. Det innebär att klubbarna kan stå utan bidrag. Det är inte någonting som oroar Ingemar Ek.

Foto: Montage

Fotboll2019-10-03 14:09

De här säsongen har de 32 division 1-klubbarna i Sverige fått 120 000 kronor i stöd från sin centrala organisation Ettanfotboll.

Till nästa säsong står de helt utan avtal och riskerar att tappa stödet.

Något som oroar Bodens BK, som just nu krigar för sitt kontrakt i division 1.

– Det har absolut betytt mycket. Det är ju dyrt. Bara resorna kostar 700 000 per säsong. Det är en väldigt dyr serie och man får vända på varenda slant för att klara av det, säger Bodens klubbchef Magnus Carlsson.

Vad skulle det innebära för er, att tappa stödet?

– Då måste vi öka vår marknadssida rejält. Även om serien är dyr hoppas vi naturligtvis att vi ska kunna kravla oss kvar ändå. Vi måste bli bättre på marknadssidan för att klara det här. Så är det bara. Det är tufft häruppe, och det är samma sak för Luleå, säger Carlsson och fortsätter.

– Vi har börjat, och är i rekryteringsfasen nu. Vi måste anställa en professionell säljare. Det har vi redan börjat göra nu. Vi kan inte dra ner kostnaderna på en spelartrupp i ettan. Vi har redan en av de billigare trupperna av alla lag. Det kommer bli tufft, eller det är redan tufft, väldigt tufft.

IFK Luleå däremot, har precis gått upp i division 1.

Men något indraget stöd är inte något som oroar IFK Luleås vice ordförande Ingemar Ek.

– Jag har lite insyn i det där eftersom jag sitter med i valberedningen för Ettanfotboll och vet att styrelsen jobbar intensivt för att få fram nya avtal som ska ersätta det gamla. Jag är nästan fullt övertygad om att styrelsen kommer att lyckas, men resultatet får vi veta under hösten. Jag tror också att vi får veta det i god tid innan klubbarna fastställer sin budget för 2020, berättar han.

Han är även kritisk till klubbarna som upplever bidraget som nödvändigt för klubbens existens.

– Jag tycker också att det är en storm i ett vattenglas. Det rör sig alltså om 120 000. Den division 1-förening som står och faller med det lilla bidraget… Det vet jag inte om det är så rejält. Det klart att det är ett bra bidrag, men det ska inte stå och falla på det, konstaterar Ek och fortsätter.

– Den absolut största utgiftsposten är spelarkontrakten. De kan varje klubb påverka och få till sin ekonomi. Många klubbar har levt över sina tillgångar. 

Känner du att ni är redo för division 1-spel oavsett bidraget?

– Det måste vi vara, och det kommer vi också att vara. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!