IFK Luleås två representationslag går som tåget i respektive division 2-serie. Herrarna slåss i toppen och damerna leder sin serie efter fyra raka segrar i säsongsinledningen.
Men det är utanför fotbollsplanen som sker det stora förändringar i klubben. För ett par veckor sedan valdes Göran Widén som ny ordförande i föreningen vilket också blev startskottet för Johan Larssons projekt.
Den nya gruppen, som Johan Larsson gett titeln "advisory board" var redan vid årsmötet färdigsammansatt och när det stod klart att Widén tog över ordförandeklubban blev det grönt ljus.
– Nu vet vi att vi har en styrelse som leds av någon som kan ta till sig både det vi har att komma med och det vi vill hjälpa till med. Det är dock viktigt att betona att IFK Luleå är en förening som ägs av medlemmarna som väljer sin styrelse som i sin tur bestämmer i alla avseenden. Men vi (gruppen) kan tycka, hjälpa till och komma med idéer. Men all makt ligger hos IFK Luleås styrelse, säger Larsson.
Larsson, vd för börsnoterade Nyab med en omsättningen på dryga 5 miljarder kronor förra året, har nyligen tecknat ett nytt femårsavtal med IFK Luleå, dels för arenanamnet, dels för andra sponsorpengar in i föreningen.
Men det stannar inte med det den här gången. Den nytillsatta gruppen med näringslivstoppar ska hjälpa klubben till eliten.
– Det som förenar oss i den här gruppen är att vi ser att Norrbotten förtjänar och behöver ett elitlag i fotboll, framför allt på herrsidan eftersom vi har Piteå på damsidan. Vi ser det som betydligt lättare att nå superettan i fotboll än att exempelvis bygga ett bolag och ta det till börsen från noll (Johan Larsson), eller att döma i ett fotbolls-VM (Jonas Eriksson), eller att leda LKAB och investera 40 miljarder kronor på fem år för nästa generations gruvbrytning (Lars-Eric Aaro), säger vd:n på Nyab och fortsätter:
– Alltså, vi har gjort svårare saker än att ta fotbollen till en väldigt mycket högre nivå än var vi är nu. Och alla vi i gruppen har ett genuint intresse, engagemang och olika specialiteter som är kopplade till allt. Vår absoluta övertygelse är att vi ska lyckas.
Förutom Larsson själv ingår sex övriga namn i supergruppen:
✔ Lars-Eric Aaro, 68, före detta vd för LKAB och nuvarande styrelseordförande i Luleå näringsliv AB. Har även styrelseuppdrag i bland annat Nyab, Wibax och Mobilaris AB.
✔ Markus Gustafsson, 52, grundare och före detta vd för kommunikationsbyrån Prime PR och nuvarande styrelseordförande i MindDig AB.
✔ Karin Sjöö Åkeblom, 46, vd på Tromb AB och tidigare chef på Sigma Industry.
✔ Bengt Jonsson, 65, tidigare vd på Predge AB och före detta stadsbyggnadschef vid Luleå kommun.
✔ Jörgen Eriksson, 68, tidigare uppdrag som bland annat vice ordförande i Svenska Fotbollförbundet, vice ordförande i Norrbottens Fotbollsförbund och ordförande, tränare och spelare i IFK Luleå.
✔ Jonas Eriksson, 51, före detta världsdomare och numera entreprenör. Sitter som vd för WE Sigtuna AB (gymverksamhet) och som vd för Etom AB som ägnar sig åt bland annat mediaverksamhet och konsultation inom sport och PR. Eriksson fostrades som spelare i IFK Luleå där han spelade upp till junioråldern.
Vi träffar Johan Larsson och nya ordföranden Göran Widén i Nyabvallens innandömen över en kopp kaffe.
– Det är en härlig sits för oss som förening. Vi har ett ivrigt gäng som vill hjälpa oss och nu handlar det om att hitta exakta vägar att jobba. Vi har diskuterat internt i styrelsen och ser den här gruppen som en superresurs. Det är en bra känsla att känna förtroendet vi har utifrån och vi ser det som ett otroligt tillskott med den kompetens som den här gruppen besitter, säger Göran Widén och fortsätter:
– Det är också bra att det är förankrat att det här inte handlar om en ”quickfix” utan att det handlar om långsiktighet.
Men rent konkret då? Vad är det den nya gruppen ska göra?
Johan Larsson:
– Vi kommer vara med och visa vad IFK Luleå vill framåt i tiden. Men vi måste vara realistiska och se var IFK Luleå är här och nu. Vi vill hjälpa till att det blir en stadig utveckling och att hitta människor som vill vara med och bidra och som tror på en satsning. Konkret vill vi få IFK Luleå mer kommersialiserade för att bygga ett värde i den produkt och varumärke man har, säger han och fortsätter:
– Men också att var med och hjälpa damlaget (leder division 2) så att de får förutsättningar att kunna fortsätta sin satsning. Även om vi har Piteå på toppnivå i länet finns det inga begränsningar för vad IFK Luleås damer kan uppnå.
Johan Larsson har flera argument till varför IFK Luleås ska lyckas att nå superettan den här gången, även om slutmålet ligger flera år bort.
När gruppen suttit ner och haft sina första mötet har de efter en omvärldsanalys kommit fram till att det ska vara möjligt.
– Degerfors kan spela i allsvenskan med 10 000 invånare, Mjällby spelar i allsvenskan med 1 500 invånare och Bodö/Glimt i Norge, som med samma geografiska förutsättningar som oss och med 40 000 invånare kan slå ut Lazio (kvartsfinal i Europa League), då kan vi också.
Han argumenterar vidare:
– Om vi lägger till det näringsliv som finns i Luleå, det stora gedigna fotbollsintresse som finns och med IFK Luleås varumärke och plattform från början, så kan vi komma väldigt långt om vi gör rätt saker. Sedan återstår det att se hur långt, men vi ser inga begränsningar på hur långt. Alla i den här gruppen är riktigt taggade och vi engagerar oss för att ge IFK Luleå den här hjälpen.
I folkmun, och med tanke på var fotbollen befinner sig i Luleå, pratas det om att det inte finns utrymme för fler elitlag i staden med tanke på att det redan finns två i hockey och två i basket. Dels för att sponsorpengar redan är upptagna, dels för att talanger väljer bort fotboll i unga åldrar för att satsa på endera hockeyn eller basketen.
Vad säger du om den ”sanningen”?
– Det är absoluta dumheter. Luleå och Norrbottens näringsliv är oerhört mycket större och kraftigare där det finns stora resurser och tillgångar i mycket större utsträckning än i exempelvis Mjällby och Degerfors. Fotboll är en sommaridrott som med all säkerhet ryms i Luleå utan att på något sätt att sporterna ska ta av varandra. Jag tycker den där ”sanningen” är en gammal ursäkt som sådana som inte lyckats nå resultat har använt för att harva på på en lägre nivå än vad man vill och önskar.
Nyligen signerades ett nytt femårigt sponsoravtal mellan Nyab och IFK Luleå då det ursprungliga som skrevs 2019 löpte ut.
När det första avtalet tecknades fanns motkraven att föreningen skulle starta ett damlag och att en stor del av pengarna skulle gå till barn- och ungdomsfotbollen. Båda dessa kriterier uppfylldes. Det fanns också en målsättning om att herrlaget, som då spelade i division 1, skulle ta steget upp till superettan.
– Vis av de erfarenheterna är att föreningen inte var mogen för det. Man var inte nog professionell, det var inte nog mycket ledarskap i alla delar. IFK Luleå ska i dag vara stolta över att man har 700 ungdomar engagerade i klubben och för tillfället lyckas man relativt bra i både herr- och damlaget. Men att ta nästa steg fortsatt kräver väldigt mycket mer. Konkurrensen är så mycket tuffare och kommersiellt krävs det långsiktighet, klokhet, visdom och väldigt bra ledarskap på många nivåer, säger Larsson.
Föreningarna i Luleå har en historik att inte kunna dra åt samma håll. I nuläget, när det inte finns någon tydlig etta i staden, är det än mer oklart. Att IFK Luleå ska vara det självklara loket ifrågasätts nog en hel del ute i klubbstugorna i staden. Speciellt ute på Bergnäset där Baik varit tydliga med att de ska vara bäst i stan både på herr- och damsidan.
Ordförande Widén:
– Vi måste på ett ödmjukt men rakryggat och tydligt sätt ha höga ambitioner. Vi behöver ta ett större ansvar och se till att spelare som vi fostrat slussas ut till de andra föreningarna. Vi vill bygga förtroende hos andra föreningar så att vi har mandat att ta en ledartröja, för det tänker vi göra, säger han.
Larsson flikar in:
– Vi vill få det till att alla andra klubbar ser det som något superpositivt att de bästa spelarna kan gå till IFK Luleå från när de är 15–16 år. Vi vill få till den här plattformen och ta på oss ledartröjan, men vi måste förtjäna ledartröjan. Det går att göra jättemycket för att förbättra samarbetet med övriga klubbar och det är min ärliga och klara syn på det, säger han.
Förutom ny ordförande blir ytterligare en förändring i IFK Luleås styrelse. På årsmötet valdes Pär "Perry" Eriksson, 49, in. Eriksson, krogprofil i Luleå, har även erfarenhet av fotboll som spelare på elitnivå.
– Det är viktigt att "Perry" kommer in i styrelsen. Dels för att han har praktisk erfarenhet av elitfotboll, dels att han vuxit upp i Degerfors där man med 10 000 invånare kan spela i allsvenskan. Det behövs alla typer av olika kompetenser i en styrelse, säger Johan Larsson.
Så klart har Larsson följt Luleå Hockeys framgångar som nu nådde sitt crescendo med sitt andra SM-guld på herrsidan, 29 år efter det första.
– Det är klart man inspireras av det Luleå Hockey har gjort. De har visat att det går med de förutsättningar vi har i Luleå. Det gör mig bara ännu mer övertygad att det går att nå eliten i fotboll. Men då måste man, precis som hockeyn har gjort, göra rätt saker över tid, säger Johan Larsson.