Nye sportchefen: "Viktig grej att lösa"

Ny sportchef är klar. Nu ska Daniel Kalén vara med och sätta tränartrojkan och bygga laget inför IFK Luleås kommande säsong i division 1.

IFK Luleås nygamle sportchef Daniel Kalén har ett stort jobb framför sig.

IFK Luleås nygamle sportchef Daniel Kalén har ett stort jobb framför sig.

Foto: Thomas Lövgren

Fotboll2019-10-29 07:00

2017 fick Daniel Kalén lämna IFK Luleå då klubben var tvungen spara in pengar och inte hade råd att ha kvar honom i rollen som sportchef och akademiansvarig. 

Idag är den ekonomiska situationen en annan och den 1 november är han tillbaka i klubben som nygammal sportchef. Det blir dock i en mindre roll än tidigare. 

– Det blir enbart fokus på a-laget och jag kommer behåller mitt civila arbete som rekryteringskonsult. Därför blir det här lite som en extragrej men det känns bra. Det händer mycket positivt i klubben så det känns inspirerande och kul att få kliva in igen och hjälpa till, säger Daniel Kalén.

Vad var det som lockade?

– Dels kärleken till sporten, fotboll är ändå det bästa man vet och något man vill syssla med. Kan man då få vara med och bidra till att utveckla fotbollen här uppe så är det alltid lockande. Sen känns det intressant med det som klubben presenterat.

Kalén har en stor utmaning framför sig då stora delar av spelartruppen står utan kontrakt inför IFK Luleås kommande säsong i division 1. Men första uppgiften blir att lösa tränarfrågan. 

– Klart att det är en viktig grej att lösa (tränarfrågan) så att vi kan börja planera resten efter det. Men jag vet att klubben redan påbörjat arbetet med tränare så jag ska komma in som en hjälpande hand där när jag tillträder. Vi ska hitta en lösning där och sen börja prata medspelarna i den befintliga spelartruppen som har utgående kontrakt.

Klubben är inställd på att spetsa till truppen ytterligare inför avancemanget.

– Den trupp vi har gjorde ju en fantastisk säsong så där finns en väldigt bra grund att stå på. Där finns också spelare som har många fina år framför sig som går att vidareutveckla.

– Sen är det klart att vi är ett snäpp högre upp. Och om man ser på hur det sett ut de sista åren så verkar det vara en större utmaning att hålla sig kvar i ettan än att vinna division 2. Det är ett steg vi måste ta, så det är klart att vi måste tillföra någon spelare utifrån.

Kalén hade gärna sett att klubben plockar in en vänsterfotad spelare. I dagsläget är det endast Sebastian Vigerbäck som har den egenskapen.

– Det handlar om att höja konkurrensen. En vänsterfot till skulle vara bra att få in i truppen och kanske ta plats i backlinjen för att spetsa till det där. Sen hade det varit intressant att spetsa till det med ytterligare en anfallare där för att stärka upp konkurrensen där också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!