Luleåtränaren: "Jag vill ta mig till damallsvenskan"

Få kvinnor väljer att utbilda sig till fotbollstränare. För Indira Ilic finns ingen tvekan. "Jag vill ta mig till damallsvenskan som huvudtränare", säger hon.

Indira Ilic är assisterande tränare i Notvikens IK DFF som spelar i division 1. Den stora drömmen är att ta sig till damallsvenskan. ”Jag vet att det är en bit dit och att jag har mycket att lära, men jag är jättemotiverad att nå mitt mål”, säger hon.

Indira Ilic är assisterande tränare i Notvikens IK DFF som spelar i division 1. Den stora drömmen är att ta sig till damallsvenskan. ”Jag vet att det är en bit dit och att jag har mycket att lära, men jag är jättemotiverad att nå mitt mål”, säger hon.

Foto: Norr Media

Fotboll2022-07-02 09:00

Indira Ilic kom till Norrbotten 2014 efter att lagkamraterna i amerikanska Emerald City lockade med henne till Assi IF.

Backen, som höll mycket hög klass, var med och tog Kalixlaget upp i elitettan och spelade totalt fem säsonger i klubben. Efter en kortare sejour i Morön BK och Notviken avslutade hon sin spelarkarriär för två år sedan.

Nu är hon assisterande tränare för Notvikens damlag i division I.

– Det känns som om det var i går jag slutade och jag känner mig fräsch i den här rollen. Jag är en länk mellan spelarna och tränarna. Jag jobbar en del med motivering och bakom kulisserna, säger Indira Ilic.

Hon trivs bra i sin nya roll och försöker snappa upp allt hon kan från sina kollegor.

– Jag lär mig så mycket av huvudtränarna Nina Nordström och Rikard Wallo. I första hand från Nina, hon är ju vår legend här i norr. Jag uppskattar allt hon och Notviken gör för damfotbollen. 

Indira Ilic i Assitröjan
Indira Ilic i Assitröjan

Ja, Nina Nordström är länets högst utbildade fotbollstränare på damsidan.

Hon sticker ut i statistiken.

I en artikel som Sporten publicerade tidigare berättade vi om hur få kvinnliga fotbollstränare det finns i Sverige. Framför allt på högre nivå. I dagsläget är endast 6 procent av samtliga tränare på hög nivå (UEFA B-licens) kvinnor och 2021 deltog endast en kvinna på utbildningen.

För att ändra på de dystra siffrorna har Fotbollsförbundet tillsammans med Marabou lanserat Tränarlyftet som öronmärker tränarutbildningar till kvinnor.

Tidigare i veckan var Indira Ilic ner till Stockholm på en första nätverksträff för kvinnliga tränare. 

– Det känns jättebra att få den här möjligheten och representera Norrbotten – en serb i det här fallet (skratt). Jag vill ta min tränarkarriär vidare och utvecklas, säger 35-åringen.

En välbehövlig träff, enligt Ilic. 

– Vi måste göra det för att få mer kontakter och lära oss från de bästa. Vi är jättelångt bort från Stockholm och det händer inte så mycket här i norr, men det vill vi ändra på. Vi vill sätta Norrbotten på tränarkartan och göra det bra. Jag hoppas att ännu fler kommer haka på nästa år. Våga testa, säger hon. 

Förutom att uppgradera sin Uefa-utbildning såg de matchen mellan Sverige och Brasilien samt träffade Pia Sundhage.

– Jag har bara sett henne på bilder och läst om henne. Jag har hört om otroliga saker hon gjort, så jag var lite starstruckt innan. Jag fick prata med henne en kort stund och tackade för allt hon gjort och gör för damfotbollen. Vilken kvinna – en riktig legend. 

Indira Ilic fick träffa Pia Sundhage
Indira Ilic fick träffa Pia Sundhage

Varför tror du det finns så få kvinnliga tränare?

– Jag vet inte riktigt varför, men det är tråkigt att det är så och det måste vi förändra, säger hon och fortsätter:

– En anledning tror jag kan vara att vi måste jobba vid sidan om trots att vi är professionella. Då blir livet efter karriären på ett annat sätt. Nu när Svenska fotbollförbundet satsar så här mycket hoppas jag fler kvinnor vill bli tränare. Förbundet visar att de vill ge oss bättre möjligheter och mer pengar – som man gör med herrfotbollen. Det är verkligen helt rätt väg att gå.

Vad fick dig att välja tränarrollen?

– Kärleken till fotbollen. Efter att ha spelat så många år, jag slutade som 34-åring, växer man in i en annan roll på slutet. Man bidrar på ett annat sätt och de sista åren blev det en naturlig förflyttning till att vara tränare. Jag har alltid drömt om att vara en tränare som inspirerar barn, unga och äldre. Jag vill lämna ett avtryck på något sätt och det finns inget bättre än att göra det genom fotbollen. 

Indira Ilic siktar högt och ser fram emot resan hon påbörjat. 

– Jag vill ta mig till damallsvenskan som huvudtränare. Jag vet att det är en bit dit och att jag har mycket att lära, men jag är jättemotiverad att nå mitt mål. Att vara här i Notviken är en jättebra start. Jag tar ett steg i taget och har drömmen i bakhuvudet hela tiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!