Lisa Vinsa, PIteå Elit, var enda länsåkare på damsidan. För henne tog tävlingen slut redan efter prologen där tog sig i mål som 47:e åkare.

Både de svenska och de norska stjärnorna saknades under lördagens VM-genrep i Cogne. Men det saknades inte VM-åkare i startfältet – såväl ryska som amerikanska stjärnor fanns på plats.

Men trots att de svenska VM-åkarna lyste med sin frånvaro blev det som så många gånger tidigare i år blågult på damerna pall.

Johanna Hagström visade redan förra helgen, med bästa tid i kvalet och en semifinalplats i Lahtis, att hon är ett framtidsnamn.

I Cogne gick det ännu bättre. 20-åringen tog sig vidare till finalen på tid och väl i sin första final räckte det hela vägen till en tredjeplats.

– Jag vet inte vad som händer, säger Hagström i SVT.

– Jag var jättenöjd bara att ta mig till final, jag stumnade ganska mycket i sista backen i semin. Sedan i finalen hann jag knappt återhämta mig men så inför upploppet insåg jag att jag ligger ju fyra, jag kan ju ta medalj. Då kände jag mig inte trött längre, säger Hagström leende.

Svenskan spurtade förbi norskan Ane Appelkvist Stenseth och slutade trea bakom amerikanskan Jessica Diggins och Sandra Ringwald, Tyskland.

På herrsidan tog sig Johan Häggström, Piteå Elit, och före detta Piteååkaren Martin Bergström till kvartsfinal, men där tog det slut för dem. Häggström blev 22:a totalt och Bergström 20:e. Före detta Piteå Elitåkaren Karl -Johan Westerberg gick till semifinal innan hans dag var över och han slutade på 7 plats.

Även i herrloppet bjöd på svenska framtidsnamn. Marcus Grate, som gjorde sin andra världscupstart i karriären, tog sig också till sitt livs första final – även om det krävdes lite tur i semin där tre konkurrenter ramlade. Väl i finalen blev Grate dock sist, italienaren Federico Pellegrino vann före landsmannen Francesco De Fabiani och fransmannen Lucas Chanavat. (TT)