Marcus Hellner om Ryssland: "Bara svammel"

Vinterns OS-land Ryssland förbjuder "homosexuell propaganda".
Nu rasar ett av Sveriges största OS-hopp, Marcus Hellner, mot det antidemokratiska värdlandet.
Han riktar samtidigt hård kritik både mot IOK, sig själv och den övriga idrottsvärlden.
– Man åker dit och tävlar i sin bubbla utan att fundera så mycket, det är ju ingen bra egenskap egentligen, säger skidstjärnan till NSD.

Foto:

Gällivare/Skidor2013-08-02 22:30

Det var i torsdags som Rysslands idrottsminister Vitalij Mutko deklarerade att det inte är okej för OS-deltagarna i Sotji att sprida "homosexuell propaganda".

"Ingen förbjuder en idrottsman med en icke-traditionell sexuell läggning från att åka till Sotji. Men om han går ut på gatorna och demonstrerar, då kommer han naturligtvis att ställas till svars", sade Mutko enligt SVT.

Under gårdagen backade dock ryssarna en aning och enligt Expressen ska det inte längre vara någon fara för atleterna under OS-veckorna.

"OS är ett stort internationellt event. Vår uppgift är att vara så politiskt korrekta och så toleranta som vi kan. Det är därför vi har valt att inte lyfta fram den frågan under spelen, säger Igor Ananskikh, ordförande i ryska Dumakommitén för fysisk träning, sport och ungdom", enligt tidningen.

Däremot kommer inte antigaylagstifningen att ändras – och för alla 142 miljoner ryssar är det fortfarande strikt förbjudet att propagera för homosexualitet.

I februari står Ryssland värd för de olympiska vinterspelen – och idrottsstjärnor från hela världen kommer då till Sotji för att tävla. En av dem är Gällivares skidstjärna Marcus Hellner. Och han riktar nu stark kritik mot det antidemokratiska värdlandet.

– Det är klart att såna värderingar inte hör hemma på ett OS, säger Hellner till NSD.

– Det är på samma sätt som det var i Peking. Ryssland ligger rätt långt efter våra värderingar i Sverige och det är klart att man funderar: "Är det ett värdigt OS-land?".

Marcus Hellner menar att den internationella olympiska kommittén (IOK) borde ta mycket större ansvar då man utser värdländer för de olympiska spelen.

– Det är ju upp till IOK att sätta krav och det vet jag inte hur mycket man gör. Det är ju dom som förlägger OS och tillåter att ett visst land arrangerar. Det är dom som säljer sin produkt, de måste värna om det, trycka på rätt grejer. Det är kanske inte vi aktiva som ska ta den fajten.

Hellner poängterar dock faran med att man som idrottare lever i sin egen lilla värld – och inte alltid tittar upp och ser vad som försiggår runtomkring.

– Man åker dit och tävlar i sin lilla bubbla utan att fundera så mycket på vad som händer runtomkring, det är ju ingen bra egenskap egentligen.

Tror du det är vanligt bland idrottare att man inte ser utanför den där bubblan?

– Ja, det tror jag är jättevanligt. Och det är ju det folk förväntar sig också, att vi inte ska blanda oss i politiken.

Är du intresserad av politik?

– Nej, det är jag väl inte. Man har det ju ganska bra och då funderar man väl inte så mycket. Vi i Sverige har det ju ganska bra överlag, jag har i alla fall inga stora grejer att klaga på. Det är inget man brinner för.

Förra veckan var det till och med snack om att homosexuella idrottare skulle kastas ut från OS i Sotji. Vad tänker du när du hör sånt?

– Det är ju bara svammel.

Från Rysslands sida?

– Ja, precis. Det är ju själva grejen med ett OS. Att det ska vara för alla.

Fakta Så tycker stjärnorna

Två stora internationella mästerskap väntar i Ryssland. Först friidrotts-VM i Moskva 10-18 augusti, sedan vinter-OS i Sotji 7-23 februari 2014.

Såhär säger några av Sveriges idrottstjärnor om landets antigaylagstiftning:

4 Anders Södergren, längdskidor, till SVT:

"OS ska förena nationer och skapa gemenskap och vänskap över nationer. Det är väl tanken. Håller man på sådär ska man inte ha spelen."

4 Maria Pietilä Holmner, alpint, till SVT:

"Jag tycker bara inte att man ska göra skillnad på om man är homosexuell eller hetrosexuell. Alla är väl välkomna."

4 Stefan Holm, före detta höjdhoppare, till Expressen:

"Jag tycker det som händer i Ryssland är för jävligt, men jag tror inte att en idrottslig bojkott kommer att förändra något. Jag tror inte att man ska kräva det men vill den enskilda idrottaren göra något så är det upp till den."

4 Erica Johansson, före detta längdhoppare, till Expressen:

"Är det någon av de aktiva som är intresserade av att göra en markering kanske man kan ha ett regnbågsband runt armen för att visa sin åsikt om det hela."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!