Robert Johansson är hallänningen som tack vare kärleken hamnade i Malmberget för cirka nio år sedan. Och ganska snabbt fick triathleten en idé till en tävling i Norrland. Nu är han tävlingsledare för Laponia Triathlon.
– Det är sedan jag flyttat upp hit för åtta-nio år sedan som jag har haft en tanke på det. Miljön här uppe gör att det blir extra spektakulärt och det finns asfalterade vägar som går ända upp till fjällvärlden. Möjligheterna att göra något har varit lockande, säger Robert Johansson och fortsätter:
– Sedan har det handlat om att få till en bansträckning som fungerar. Med en sjö som har tillräckligt goda odds att det är varmt nog att simma i. Samtidigt få till det här att bli en fjällnära upplevelse och en koppling till Gällivare.
Iron Man är triathlonens verkliga kraftprov. 3,86 km simning, 18 mil cykling och ett maratonlopp.
Det är bara i Kalmar i Sverige som det tävlas på den distansen och det har kittlat lite extra för Johansson att hänga på där.
– Speciellt sedan Kalmar blev en officiell Iron Man för fyra år sedan. Då blev det ett så stort spektakel som kostar mycket pengar och det är till och med svårt att få plats där. Det är ännu roligare att arrangera nåt som påminner om det som Kalmar var från början. Ett lopp i mindre skala som är mer jordnära och hemtrevligt.
Vill ni bli större?
– Vi kan tänka oss att växa. Vi får ser hur intresset blir. Det är inte givet att det blir jättestort och det är inte det primära. Det har stor potential.
Robert Johansson säger att den stora utmaningen med bansträckningen var att hitta simplatsen. Det viktigaste där är att deltagarna ska kunna ta sig snabbt till en asfalterad väg.
– Till en början hade vi planer på att man skulle simma uppe till fjälls egentligen. Det hade varit ännu mer exotiskt att ha simstarten där. Men det är ju så kallt i sjöarna att oddsen att kunna genomföra simningen är för dåliga. Då har vi vänt på det och simmar i Gällivare istället, i Vassaraträsk. Sen får man cykla upp i fjällvärlden och springa där uppe.
Moment 2, cykling, blir spektakulärt.
– Man cyklar på asfalterad väg upp till Stora Sjöfallet. Man kommer väldigt nära 2000-metersfjäll i Sarek. Det är ju spektakulära vyer.
Löpningen går i östlig riktning från Ritsem och någon gång vid 9- eller 10-tiden når de första deltagarna målgången vid Stora Sjöfallet.
– Vi vill ha nåt som är en extraordinär naturupplevelse och att man gör det mitt på natten i midnattssolen. Det är vår nisch.
Robert Johansson har själv sprungit tolv Iron Man, men när det tävlas under midnattssolen får han nöja sig med att stå vid sidan.
– Jag hade gärna varit med, men jag ska vara tävlingsledare.
Hittills har 50 bokat plats i loppet, men arrangörerna räknar med att det blir fullbokat när det närmar sig start.
– Vi har satt 100 startplatser i år för att logistiken är en utmaning. Vi vill vara säkra på att klara det och inte göra ett hafsigt arrangemang. Det viktiga är att deltagarna är nöjda.