Sverige United är en obunden stiftelse som stöttar eldsjälar och föreningar vilka välkomnar nyanlända svenskar till fotbollens gemenskap. Motiveringen som följer med stödet lyder:

"Sverige United gläds åt det arbete Parkalompolo utför, och vi vill gärna hjälpa klubben en bit på traven inför höstsäsongen. Därför har stiftelsen beslutat att ge laget ett handtag till inköp av material som tränings- och matchkläder”.

Parkalombolo som tackade nej till spel i division 4 på grund av sviktande underlag av spelare fick under våren ett välkommet tillskott av spelare. Det var en större grupp ungdomar som var asylsökande och sådana som hade beviljats uppehållstillstånd som anmälde sitt intresse. Nu är Parkalombolo med i toppstriden av division 5 Norra.

– För oss var det som en skänk från ovan att de här killarna hörde av sig. Tidigare hade vi kanske varit lite mätta. När de nyanlända anslöt blev det ett helt annat drag. De skulle kunna spela fotboll dygnet runt, känns det som, så vi bestämde oss för att steppa upp och lägga in ett extrapass varje vecka, säger Robert Unga spelande tränare i Parkalombolo.

Hur ser erat integreringsarbete ut?

– Tänk bara på våra bortamatcher, ofta sitter vi i en minibuss fyra timmar (enkel väg). Klart att vi hinner prata, få en förståelse för varandras levnadssituation och vad killarna varit med om. Och öva på språket, bara en sådan sak.

Idag är de flesta spelarna i Parkalombolo bosatta i Kiruna och reser 17 mil (enkel väg) till hemmamatcherna på Palovallen i Parkalompolo. De flesta hemmamatcherna spelas dock i Kiruna, men i samband med midsommar- och semesterfirande spelas hemmamatcherna i byn. Eldsjälen Börje Andersson-Junkka (82 år!) gör ännu en säsong som assisterande tränare.

Nästa match för division 5-laget spelas på Palovallen 29/7 mot Assi IF.

12 dagar före det spelas dock för 25:e gången veteranmatch mellan Parkalombolo och Kaunisvaara och i år så spelas den på Sjövallen i Kaunisvaara. På herrsidan där snittåldern ligger runt 64 år spelar bland annat divsion 5-lagets assisterande tränare Börje Andersson-Junkka 82 år, Rune Heikki 80 år och Bror Gunnelbrand 79 år.

På damsidan är inte snittåldern dryga 40 år. Äldst i Kaunisvaaras lag är Gun Anundi 73 år. Parkalombolos damer har inte velat uppge sin ålder och därmed kan vi inte publicera äldsta spelare i Parkalombolos lag.