Det är kallt på Ormberget den här februaridagen. 19 minusgrader visar termometern när Ragnar Gamalíel Sigurgeirsson kommer bärandes på sina skidor. Den 22-årige islänningen bor och pluggar i Luleå sedan ett drygt år tillbaka och det är här hans skidsatsning har kommit igång på allvar. En satsning som har tagit honom hela vägen till VM i Seefeld.

– Det är ju ett vinterland här uppe. Mycket snö och bra banor att träna på. Lite för kallt ibland kanske, men annars är det väldigt bra, säger Ragnar Gamalíel och tittar ut över de hårda spåren på Ormberget.

Redan som 17-åring lämnade han hemstaden Akureyri på norra Island för en fotbollssatsning i Ulricehamn och Sverige. Efter gymnasiet ville han börja studera på högre nivå och valde därför Luleå tekniska universitet där han nu läser bygg-och-anläggningsprogrammet. På bara ett drygt år i Luleå har han skolat om sig från fotbollsspelare till längdskidåkare.

Artikelbild

| Längdskidåkningen är inte någon stor sport på Island, men Ragnar Gamalíel har alltid åkt.

– När jag flyttade upp hit orkade jag inte fixa en ny fotbollsklubb. Det är skönt att kunna bestämma sina egna tider så därför började jag satsa på längdskidor i stället, säger han.

Längdskidåkning är inte någon stor sport på Island, men i Ragnar Gamalíels familj har man alltid åkt.

– Vi är väl fem killar som ska åka på VM och en tjej. Sen finns det några fler som åker på Island, de flesta av mina kusiner. Min pappa har också tävlat på ett VM faktiskt, säger han.

Det har gått ett par veckor sedan han fick beskedet att han är uttagen till VM i Seefeld som drar igång kommande vecka. En dröm, som han inte hade vågat hoppas på, har gått i uppfyllelse.

Artikelbild

| "Jag ska dit och njuta", säger 22-åringen om VM.

– Det här är ju första året jag satsar, det skulle bara vara en provsäsong. Så jag blev väldigt förvånad när jag fick beskedet.

Hur mycket tränar du?
Artikelbild

| Taggad. Snart går färden mot Seefeld.

– Jag vet inte, jag kör lite på min egen nivå. Jag vill inte köra för mycket och inte för lite. Jag vill ha min egentid, men ändå vara i form. Jämfört med eliten tränar jag inte så jättemycket.

Men du ska ändå tävla på ett VM?
Artikelbild

– Jag kommer ganska lätt i form och behöver inte jättemycket träning för att nå högt. Jag kör mitt eget race.

Ragnar Gamalíels bästa tävlingsresultat är en sjätteplats på sprinten under de isländska mästerskapen i fjol. Han var med och tävlade på SM i Sundsvall för några veckor sedan och slutade bland annat 76:a på sprinten. På VM är det just sprint som gäller men han har inga specifika resultatmål.

Artikelbild

– Jag ska dit och njuta.

Kan du ta dig vidare från prologen?

– Nej, det är riktigt tufft. Jag åker dit och kör mitt eget race. Jag ska uppleva saker och njuta.

Ragnar Gamalíel berättar att han har två stora förebilder inom längdskidåkningen.

– Dario Cologna är ju alltid duktig, honom gillar jag. Sen är Iivo Niskanen en fin klassisk åkare som jag tycker om att följa.

Hur blir det att vara där i Seefeld bland alla stjärnor?

– Det kommer att bli häftigt, riktigt kul. Bara att få testa skidor ute på banan och allt sånt. Det ser jag fram emot.

Ragnar Gamalíel kommer dessutom att ha stort stöd under VM. Hans föräldrar kommer till Seefeld precis som ett stort gäng kompisar.

– Det är väldigt många som jag känner som kommer dit. Jag får en rejäl hejaklack, det känns riktigt kul.

Räkna med "vulkanen" på läktarna när VM-sprinten avgörs på torsdag.