Två deltävlingar i varje klass skulle avgöras vid lördagens soliga men kalla SM-premiär i Överkalix. Innan hade förhandssnacket om klass 1, långnabb, främst handlat om Fredrik Tiger, Håkan Johansson och regerande mästaren Niklas Sandström. Men i andra rundan klev plötsligt en mer otippad förare fram.

– Det var väl inget jag ens själv hade förväntat mig, sa Lars Englund leende efter att ha korsat mållinjen snabbast av alla.

Faktum är att det var hans första seger i isracing någonsin – trots att han tävlat och vunnit i andra sammanhang sedan han var 19 år:

Artikelbild

| SM-POÄNG I SIKTE. Niklas Mörtsell, Älvsbyns MS, i sin pippi-gula Volvo S40, tog mesta SM-poängen och en andraplats efter Tiger i dagens första deltävling i långnabben. Sedan blev det dock en runda på taket.

– Däremot har det blivit en hel del silver och bronsplatser.

I fjol, vid 57 års ålder, räckte det ända till totalsilvret och den inbitne motorfantastens första is-SM-medalj:

– Sedan dess har jag retat de andra och sagt att jag ska ta guld i år…

Nu blev det alltså en delseger, tack vare en kalasstart efter klubbkompisen Andreas Sandberg – och en omkörning av samme kalixförare på tredje eller fjärde varvet.

Artikelbild

| KÖRDE SÅ DET RYKTE. Madelene Axberg, Åsele MS, och Eddie Lindvall/Karlsson, Luleå MS, i klass 3 för juniorer.

Till saken hörde också att tekniken och den täta snöröken ställde till det för många av de andra förarna. Däribland Fredrik Tiger. Med sin Ford Focus supercar var han visserligen i en klass för sig under dagens första deltävling. Men körde fyrhjulsdrivet och fick därför inga SM-poäng för vinsten. Efter en omstart i andra tävlingen valde han sedan att bryta, eftersom alltför många av hans nya testnabbar gått av.

– Men det kändes fint att få prova vara på rätt sida i resultatlistan, sa Tiger som ju har ett par struliga rallycrossäsonger bakom sig.

Artikelbild

| RACING-RÄV. Kent Isaksson, Älvsbyns MS, gasade till sig dubbla segrar i klass 4.

Manfallet förtog inte Lars Englunds segerglädje:

– Nej, det gäller att komma i mål. Flera av de andra har 200 hästar mer. Men materialet ska ju hålla också.

Artikelbild

| UTOM SM-TÄVLAN. Fredrik Tiger visade publiken att han var i en klass för sig under dagens första långnabbstävling . Men körde sin fyrhjulsdrivna Ford Focus Supercar och fick därför inga SM-poäng för segern.

Efteråt haglade gratulationerna.

Dags för en motorkarriär på äldre dagar?

Artikelbild

| SM-PREMIÄR I ÖVERKALIX. Regerande mästaren Tommy Carlström, Piteå MS, imponerade stort i klass två, kortnabb, genom att köra till sig dubbla segrar med sin Honda S200.

– Nja, knappast. Men jag ska köra de andra deltävlingarna . Så får vi se hur det går. Sedan har jag faktiskt lovat min fru att vara ledig och inte köra i sommar.

Meste poängplockare i dagens första deltävling i långnabben var Niklas Mörtsell, Älvsbyns MS som slutade tvåa efter Tiger.

Artikelbild

| UTOM SM-TÄVLAN. Fredrik Tiger var i en klass för sig under dagens första deltävling . Men körde sin fyrhjulsdrivna Ford Focus Supercar och fick därför inga SM-poäng.

I klass två, kortnabb, imponerade regerande mästaren Tommy Carlström, Piteå MS, genom att köra till sig dubbla segrar med sin Honda S200. Något som fick fjolårets segerkänsla att vakna:

– Jag får försöka göra om det i år.

Artikelbild

| EN TILL BUCKLA I SAMLINGEN. Regerande mästaren Tommy Carlström, Piteå MS, tog dubbla segrar i klass två, kortnabb, i Överkalix.

I klass 3 för juniorer tog Eddie Lindvall Karlsson, Luleå MS och Jesper Carlsson, Lycksele MK var sin seger medan Kent Isaksson, Älvsbyns MS, vann båda deltävlingarna i klass 4, rally.