Mie Sörensen har i ett tidigare reportage pratat om sin superpärm där hon har koll på alla skyttarna i motståndarlaget. När vi träffar Boden Handboll-målvakten inför en träning har hon med sig pärmen.
– Den här är från den här serien. Jag har typ en likadan pärm från alla de här säsongerna vi har spelat i allsvenskan, säger Mie Sörensen.
Vi träffas på en tisdag och på lördag har Boden hemmamatch mot Skånela. Sörensens förberedelser har bara börjat.
– Nu börjar jag med att se video i morgon (onsdag). Och så kollar jag då och på torsdag, kanske fredag. Och när jag känner att jag har kollat klart allt på video, då skriver jag ett nytt papper.
Hon har som sagt äldre pärmar med motståndarnas skyttar, men den danska målvakten är noggrann och skriver ett nytt ark inför varje match.
– Då står jag med känslan av att jag kommer ihåg allt på matchen. Min erfarenhet är också att jag kommer ihåg allt.
Även om Sörensen inte vill visa upp allt i pärmen berättar hon mycket om den.
Hon har med alla skyttar i alla motståndarlag. De bästa skyttarna står överst och där står hur spelarna skjuter i olika lägen, allt från nio meter till i en kontring.
– Men det är också en gräns. För en del är det man har sett på videon, men det mesta med att vara målvakt är faktiskt att titta vad som händer i matchen. För mycket av det jag skriver ner är, utan att prata ner några skyttar, är basic rules. Raka skott eller hur de hoppar med kroppen när man skjuter. Men sen finns det några som är annorlunda. Då är det väldigt bra att ha ett skottmönster på dem.
Sörensen har hållit på med sina pärmar sedan hon var 16 år och det är en trygghet för 30-åringen.
– Det finns ju väldigt många olika målvaktsstilar. Och min stil är ju primärt det här (hon pekar på pärmen). Sen handlar det också mycket om flow. Är man i ett flow så ser man allt det där. Om jag inte känner mig i ett flow, så är det den här (pärmen) jag kan lita på, säger hon och fortsätter:
– Ibland kan det vara svårt att henne se vart armen är utifrån ett täck. Då är det bra att ha info i huvudet att: ”okej, hon gillar att få ut bollen i det hörnet i det läget”. Det bästa hade varit om man bara kunde stå och vara lugn och kall. Kolla vad som händer och gå på det. Jag vet också att det finns många målvakter som har den stilen. Men jag är skolad väldigt mycket utifrån den här stilen.
Det är den danska skolan för målvaktsspel. Stormålvakten Niklas Landin, som slutade i landslaget förra året, har samma sätt att förbereda sig.
– Jag är också väldigt inspirerad av Kasper Hvidt. En gammal dansk målvakt. Tjejerna kommer att skratta när jag säger hans namn.
Hvidt blev bland annat stor hjälte när Danmark vann EM-guld 2008.
– Han var väldigt mycket för det här med dedikation och förberedelse. Sandra Toft (en annan dansk stormålvakt) har ju också gjort det. Det är väldigt danskt att man jobbar på det här sättet.
Hur viktig är pärmen?
– Den är väldigt viktig. Ibland kanske också för viktig. Jag har haft tränare förr i tiden som kanske tyckte att det var för mycket och att jag kanske bara skulle lita lite mer på mig själv. Men för mig är det här en del av mitt målvaktsspel. Det är det här som gör att jag kan lita på mig själv. Min poäng med det här är att när vi spelar match så står jag med samma känslor som jag har på träning. Det här är skyttar jag känner.
Samtidigt är hon tydlig med att handboll är ett lagspel där alla måste bidra i försvarsspelet.
– Jag är 100 procent medveten om att jag kan förbereda mig hur mycket som helst på allt det här. Men jag kommer aldrig att vinna en match själv. Jag vinner matcher med tjejerna när vi jobbar hårt för varandra.
Det handlar mycket om att vinna den mentala kampen mot skytten?
– Ja, det gör det. Nu pratar vi trygghet igen, men också det här med att för att komma till ett flow så ska man ha en bra känsla och lita på sig själv. Jag är så bra förberedd som jag kan. Jag kan egentligen inte göra mer. Det är väldigt mycket det den här handlar om också.
Då vågar du inte berätta någonting om Skånelas bästa skyttar?
– Skånela är lite känsligt för där hade jag i alla fall inte min bästa match. Jag ser lite fram emot att jag ska förbereda mig inför den matchen. Min känsla i den matchen var att min förberedelse inte var helt korrekt. De sköt lite annorlunda än vad jag kanske hade förberett mig på.