Under tisdagsmorgonen lämnade Moa Höjer och Håkan Stridblom Luleå med bil. Under kvällen var de framme i Pajulahti, där duon kommer att bo under VM-festen i Lahtis.

– Resan gick mycket bra. Men den var lång. Det tog oss ungefär tio timmar från Luleå hit. Förvisso med ett antal toalettstopp på vägen, säger Moa Höjer.

Har ni märkt av någon VM-stämning under de första timmarna i Finland?

– Inte mycket då vi ännu inte har hunnit in till Lahtis. Vårt hotell ligger en bit utanför själva stan, säger Håkan Stridblom.

Vad kan läsarna förvänta sig av er under det här mästerskapet?

– Vi kommer att bjussa på lite av varje, från det mesta. Självklart blir det punktbevakning på våra norrbottniska stjärnor Charlotte Kalla och Marcus Hellner, men vi kommer inte att glömma Nilsson, Björgen, Olsson, Sundby, Northug, Niskanen, Diggins och så vidare. Vi kommer att leverera reportage, referat, krönikor, TV-inslag, bilder med mera, säger Höjer.

VM-festen inleds med sprint på torsdag. Blir det blågul medaljglädje redan då?

– Absolut. Jag kan inte se att Stina Nilsson missar en medalj med tanke på hennes kanonform, säger Stridblom.

Charlotte Kalla visade storform i genrepet. Hur kommer det att gå för henne?

– Det kommer att gå bra. Jag tror det kan bli ett par individuella medaljer, kanske redan på lördag i skiathlon. Guld känns dock svårbegärt med tanke på den form Marit Björgen visade upp i Otepää, säger Höjer.

…och Marcus Hellner är ju lite av en mästerskapsräv. Tar han med sig någon medalj hem till Gällivare?

– Givetvis har han möjligheten. Hans största chans till medalj har han i stafetten, säger Stridblom.

Vem blir VM-drottning respektive VM-kung?

– Marit Björgen och Martin Johnsrud Sundby, säger Höjer och får medhåll av Stridblom:

– Det finns bara två. Marit Björgen och Martin Johnsrud Sundby, om inte han drabbas av VM-frossa. Han har ännu inget individuellt VM-guld.