Charlotte Kalla åkte till Piteå och SM-veckan med 19 individuella guld på meritlistan. Trots alla guldmedaljerna var hon rejält sugen på att utöka sitt prisskåp ytterligare.

Det märktes – direkt.

Kalla ledde med 20 sekunder efter 2,2 kilometer.

Och efter tio kilometer hade ledningen vuxit till en minut och tolv sekunder ner till tvåan Ebba Andersson. Ner till trean Ida Ingemarsdotter var differensen ytterligare drygt sju sekunder.

– Det gick bra i spåren. Det var en go känsla och det här en bana som verkligen passar mig när jag har det rätta trycket i kroppen. Det är väldigt fina stigningar och jag får verkligen ut min kapacitet, sa Kalla direkt efter målgång.

Hon sa också:

– Vilket tryck från det var från publiken. Det var grymt när man passerade slalombacken, särskilt första gången. Det bar verkligen fram en i spåren.

På en presskonferens efter guldloppet utvecklade Kalla sina tankar, både om loppet och publikstödet.

– Det funkade väldigt bra ute i spåret i dag, jag kunde hålla uppe trycket och åka så kraftfullt som jag hade hoppats på innan. Jag är nöjd med hur jag genomförde loppet. Jag mattades inte av allt för mycket, även om det är en tuff bana. Sedan är det kanske inte samma känsla andra varvet som under det första.

Nu har Charlotte Kalla 20 individuella SM-guld. Bara Antonina Ordina har vunnit fler – hon vann 22 stycken under sin karriär.

– Jag kan inte ens med säkerhet säga att det är 20, det är bara vad andra har sagt, säger Kalla.

Och fortsätter sedan:

– Men det är alltid kul att vinna och att få göra det på hemmaplan. Det är speciellt, definitivt.

Du är i fint sällskap där uppe i toppen. Är det något du funderar på?

– Det är inget som jag har framför mig i spåret, för att kunna ta det där 20:e guldet gäller det att åka fort och ha fokus på vad jag kan påverka där ute. Det är det som är det absolut viktigaste. Jag är nöjd med min prestation i dag.

Vilket guld är det bästa?

– Det första. Jag tror det kom i sprint, i Åsarna (där Kalla tog två guld totalt).

Kalla bjöd sedan på ett skämt:

– Det var när man var ung och snabb. Nu är man bara snabb.

Piteå Elit-åkarna Charlotte Kalla, Sofia Henriksson och Jennie Öberg slutade etta, fyra och femma.

Vad det betyder? Kalla har svaret:

– Det lovar verkligen gott inför morgondagens stafett.