12 april 2014. Boden United – som är en klubb för alla, oavsett träningsbakgrund – blir till. Till en början innehöll föreningen en sektion: Ett korplag i fotboll för herrar.

Sen dess har det hänt en hel del och nu finns det badminton, basket, volleyboll och sedan en tid tillbaka även ett damfotbollslag.

Men framförallt: Medlemsantalet fortsätter att växa och det finns också långt gånga planer på att starta upp med löpning.

Artikelbild

Den här fredagen som NSD besöker Björknässkolans gymnastikhallar är det fotboll för hela slanten. Damerna drar igång vinterns första träningspass och efter en del information börjar träningen.

Först lite uppvärmning, sen några bollövningar och spel innan den avslutas med en del styrkeövningar.

Några minuter senare slår sig Banchi Amlak Magasha, 14, ner. Mamma är från Etiopien, pappa var eritrean men själv är hon född i Sudan. Det var också därifrån hon kom till Boden för ett och ett halvt år sen tillsammans med sin mamma.

I Boden Uniteds fotbollslag har hon spelat i några månader.

Artikelbild

– Det var först lite jobbigt för vi var lite folk, men det har kommit fler och fler och nu är det jättekul, säger hon.

Varför började du med fotboll?

Artikelbild

| Plankan. Banchi Amlak Magasha och hennes lagkamrater fick avsluta passet med lite styrketräning, bland annat en del magövningar.

– Jag gillar idrott och jag tror att jag är jättebra på det här och jag vill att alla tjejer ska spela fotboll. Man lämnar inte det till killarna utan man måste prova det själv också, säger Banchi Amlak Magasha.

Om Boden United har hon bara bra saker att säga.

Artikelbild

| Veteranen. Sergut Bealy Worke, i mitten, är 45 år och lagets äldsta spelare.

– Det är öppet för alla, alla är välkomna – och det är det som det handlar om. Det spelar ingen roll, vi spelar bara. Det är jättebra.

Är det viktigt att det finns en sån förening?

Artikelbild

| Fotbollslaget. Det började med ett herrlag i fotboll för Boden United – men nu har klubben som växer så det knakar också ett damlag. "Det är jättebra", säger Banchi Amlak Magasha.

– Jo, jätteviktigt.

Att bo i det nordligaste länet har också sina fördelar när man ska lära sig svenska.

Artikelbild

– Här är det lätt att lära sig språket. Man kan lära sig svenska snabbt, säger 14-åringen.

Varför är det så?

– I Stockholm och Malmö och så där har de ett lite annorlunda språk men här är det jättelätt, säger hon.

Emma Lifbom, 17, spelade i Trångfors. Men en knäskada 2012 tvingade henne till ett långvarigt uppehåll.

Men i maj tog hon upp fotbollen igen.

–Jag ville som börja om men inte på samma nivå som jag spelade på, säger Lifbom.

Då var det här ett bra alternativ?

– Ja – men jag tror inte att det här är något jag egentligen vill fortsätta med. Jag vill spela fotboll mer på riktigt, på en högre nivå.

Men ett bra sätt komma igång på.

– Mm, träna bollkontroll och sånt.

Även hon tycker att föreningen fyller en viktig funktion – framförallt socialt.

– Boden United är bra om man vill träffas och bara spela fotboll, men vill man satsa på fotbollen är det inte rätt klubb, säger hon.

De aktiva kommer från en massa olika länder och pratar olika språk.

Men det löser laget på ett enkelt sätt.

– Det blir väldigt mycket att vi kommunicerar med kroppspråk så att man förstår varandra, det är en rolig grej, säger Lifbom och fortsätter:

– Jag lärde mig precis i skolan att 70 procent av vår kommunikation sker via kroppspråket och det märker man verkligen här hur det fungerar med kroppspråket.

Sergut Bealy Worke, 45, kom från Etiopien för två år sen tillsammans med sina tre söner. Alla är medlemmar i klubben men den yngste, som är tolv, spelar i Bodens BK.

45-åringen är lagets äldsta spelare och hon fick i november ett stipendium för hennes förmåga att locka nyanlända kvinnor till Boden United.

Hon är också kassör i klubben – men det är framförallt damidrotten som hon brinner för.

För till exempel fotboll är inte en självklarhet överallt i världen.

– I Afrika och i andra delar har det inte varit fotboll för tjejer, men nu börjar det komma där också. Men förut var kanske handboll och volleyboll för tjejer, fotboll var för killar, säger Bealy Worke.

Klubben ser hon som ett bra sätt för att komma in i det svenska samhället, framförallt när det gäller språket.

– Vi tränar mer på det här. Vi kan träffas, vi hör och vi kan prata. Det är också viktigt för oss, säger hon.

Marie-Louise Dahlberg var med och startade föreningen. Nu är hon ordförande, tränare – och egentligen allt.

– Ibland blir vi lägenhetsletare, ibland är vi till hjälp med försäkringsärenden. För det mesta är vi fotbollstränare – men vi är verkligen allt i allo, säger Dahlberg, som gärna ser fler ideella krafter:

– Ja, för att kunna möta alla på bästa sätt och ha tid att se alla. Vi hade nån som hade förlorat nån i familjen hemma och kom och grät på en träning och då vill man kunna sätta sig med den personen hela träningen.

Hur viktig är Boden United?

– Jag tror klubben är jätteviktig, det finns ett behov. Det visade vi på när vi startade med tanke på hur många vi är efter ett och ett halvt år. Så behovet finns ju men vi skulle nog kunna nå fler som var ledare och kunde hjälpa till runt omkring. Vi åker ut och besöker boendena och pratar och informerar och det är något vi behöver jobba ännu mer aktivt med, men det kräver ju lite folk också.

En annan sak som klubben arbetar intensivt med är det som Sergut Bealy Worke brinner för – att få tjejer till idrotten.

– Det är något vi vill jobba mer med och vi vill starta projekt ute i skolorna som vi har ansökt om medel om, att ha öppna träningar för tjejer efter skoltid. Vi vill utveckla det och målet är att ha lika många tjejer som killar, men det är lite klurigare att nå tjejerna, säger Dahlberg innan hon berättar att hon imponeras av medlemmarna:

– Jag fascineras varje dag över alla jag möter, över den energi och vilja som finns. Det är fantastiska människor man har mött det här året.