Fredrik Tiger står inne i sitt röda tält på Högheden i Älvsbyn. På marken ligger en lergrå matta som en gång varit blå och längst ut på dess kant går det att urskilja ”Kalix MK” tryckt med vit text. Bredvid honom är hans BMW M3 och Tiger rynkar lätt på pannan. Bilen som tog honom till SM-guld den gångna säsongen har inte varit lika pålitlig i år – och faktum är att Tiger var nära att ställa in hela SM-satsningen 2013 på grund av en krånglande motor.

– Det är någonting med motorn som inte är riktigt som det ska. Jag försöker lösa det och det går ju att köra i alla fall. Men oljetrycket är inte riktigt vad det borde vara. Jag har sagt nu att vi kör på tills han skramlar. Då vet vi att då var det fel, säger Fredrik Tiger.

Men Fredrik Tiger red ut ur stormen till slut. Nu befinner han sig på SM-deltävling fyra i klassen Super Nationell. Och inledningsvis blev det tungt för Tiger. Morgonens träning blev precis det han inte ville – Tiger körde av, fälgarna fylldes med lera och han tvingades bryta.

Artikelbild

| Fredrik Tiger (till vänster) i diskussion med klubbkompisen från Kalix MK, Linus Westman, som slutade på första plats i A-finalen.?Foto: Linnéa Lindmark

Klättrade i resultatlistan

– På första körde jag lite avvaktande och sen under andra så bommade jag och drev ut i leran. Fälgarna fylldes med lera och då går det inte att köra. Bilen vibrerade så mycket att jag höll på att fara av banan. Det gjorde att jag fick en dålig tid och därför får jag starta tidigt i första omgången. Det är dåligt att göra det nu när det regnar, säger Tiger.

I den första omgången blev han totalt femma. Banan var ganska lerig efter regnskuren, fast 40-åringen klarade i alla fall sitt mål. Och under nästa lopp klättrade Fredrik Tiger lite till. Då lyckades han placera sig trea efter ytterligare tekniska problem.

Bromsarna slutade att fungera

Artikelbild

| Bakbromsarna slutade fungera för Tiger under ett av loppen. Efteråt monterade mekanikern Niklas Bäckström bort däcket och löste problemet.?Foto: Linnéa Lindmark

När NSD kliver in i Team Tiger-tältet igen står Fredrik står tillsammans med mekanikern Niklas Bäckström och monterar av ett däck. Fredrik Tiger sticker in huvudet under bilen, luskar ut problemet och förklarar sedan:

– Det verkar som att en sten har tagit på nippeln inne i bromsoket. Det har böjt den och då har det läckt ut bromsolja. Så jag hade inga bakbromsar alls. Jag fick köra på växellådan istället, växla ner och försöka ställa upp bilen. Jag höll på att åka av på första varvet. När jag drog handbromsen och skulle ställa upp så for jag bara rakt fram.

Artikelbild

| Det blev en lång dag för Kalixföraren. Den började med att han fick bryta en träning och slutade med att han blev totalledare i SM.?Foto: Linnéa Lindmark

– Jag hade ju tagit det där annars... Tror jag. Jag är ändå ganska nöjd. Grabbarna åkte ju fort, men det gör jag också. Bara jag har bromsar som fungerar, säger han och skrattar.

En armslängd från förardörren står två plastbord. Där har Maritha Tiger, Fredriks fru, dukat upp för ostmackor och en omgång varmkorv. Sonen Simon och dottern Emelie slår sig ned. Med är också mekanikern Fredrik Westring och hans familj. Lägg sedan till Fredrik Tigers föräldrar och även svärmor.

Artikelbild

| Bakbromsarna slutade att fungera, framvagnen kraschade och däcken fick punktering. Tigers bil fick ta mycket stryk, men han lyckades alltid rätta till problemen.?Foto: Linnéa Lindmark

– Oftast är vi alla med. Det ska mycket till om vi inte hänger på. Det behövs ju lite folk runt om. Några som ska fixa med bilen och sen är det också någon som ska göra maten, säger Maritha Tiger.

Nya reperationer väntar i garaget

Artikelbild

| Efter finalen fick Fredrik Tiger skriva autografer. Här till två av hans största fans: Sebastian, 7 år, och Josefin, 6 år, som båda är från Boden.?Foto: Linnéa Lindmark

Under omgång tre fixar Kalixföraren en andra plats. Det gör att han ganska enkelt kvalificerar sig till A-final. Väl där tog såg Fredrik Tiger länge ut att ta hem segern i hela deltävlingen. Fast ett felval i alternativspåret och en punktering stoppade honom från att bli etta. Men Tiger fick jubla ändå – en andraplacering innebär att han går upp som totalledare under hela SM.

– Det känns väl helt okej. Nu blir det att åka hem och reparera oss lite. Jag säger ”oss” för man skulle ju inte orka hålla på om vi inte var hela det här gänget. Det är lika mycket deras förtjänst som min. Visst, man jagar sponsorpengar och sådant. Men har man inte deras hjälp så orkar man inte.

Artikelbild

| I full mundering. Fredrik Tiger har precis gjort sig i ordning inför dagens första omgång och är på väg att rulla ut på banan.?Foto: Linnéa Lindmark

?MAX WIIK