Efter stadsprinten i torsdags var det nu dags för den andra deltävllingen i Volkswagen Tour.

På programmet stod NSD Classic, ett klassiskt lopp över fem mil.

Då lyckades inte hemmastjärnan Marcus Hellner försvara segern från i fjol.

Artikelbild

| Marcus Hellner

Istället åkte han in som femma i den klungspurt som uppstod.

– Man känner att man är lite vårotränad, man har väl inte hållit i träningen direkt. Man får vara beredd på att det det går lite upp och ner, säger Marcus Hellner först.

Sen fortsätter han:

– Det var inget vidare lopp så, jag tycker jag var mycket piggare i fjol. Då kände jag mig stark på slutet, nu kände jag mig bara tung.

Du blir femma till slut.

– Det är inget vidare, det är det inte. Men allt handlar inte om resultat i de här tävlingarna. Man har laddat för VM och de loppen, så jag kan ta den förlusten. Det går bra, säger Hellner, som sätter värde i mycket annat den här helgen:

– Man har väl inte superfokus på att tävla eller prestera, utan man njuter av fint väder och att det är en riktig folkfest. Det är det man ser fram emot mycket också – och det är det som är härligt med de här vårtävlingarna.

...och ska åkarna komma tillbaka hit måste de få vinna lite också.

– Ja. Det är bara att visa på världscupen nu då för alla som har åkt bra här, säger Hellner innan han fortsätter:

– Det är kul. Den här tävlingen har växt och det blir tuffare konkurrens. Det känns som att det är fler som kommer där bakom hela tiden, så det känns kul. Det blir mer och mer bredd i elitledet.

Marcus Hellner slutade alltså femma.

Vem som vann? Anders Svanebo, som senast slog Hellner på SM-femmilen.

– Han verkar vara i bra form. Så han är nog nöjd, säger Hellner.

Gällivarestjärnan har rätt.

Stockviks SF-åkaren är nöjd med avslutningen på säsongen.

– Det känns bra att ha lyckats på det här sättet. Jag får tacka han (Tobias Engblom) som vallade skidorna åt mig i dag också. De gick bättre och bättre ju längre in mot mål som man kom, säger Svanebo och fortsätter:

– Det var ett fint lopp runt Dundret i dag. Det var lite taktik och man har fått vara uppe och kämpa för att vara med i de här rycken som grabbarna gjort mot bergspriset och det. Sen mot slutet, egentligen sista tio, var det körning hela vägen in mot mål. Jag har velat ligga med och ligga långt fram och när man såg viadukten här in mot stadion var det vara att öppna spjällen och trycka fullt.

I och med SM-segern kände Anders Svanebo att han nu hade lite favorittryck på sig.

– Jag hade lite press på mig sen förra helgen. Nu var det en helt annan gren med bara stakning, det är en väsentlig skillnad mot att skejta fem mil i det blötföre som var där då, säger Svanebo, som gjorde karriärens andra NSD Classic-lopp:

– Två starter och två pallplatser (etta och trea) – det måste jag vara nöjd med.

I morgon väntar avslutningen av Volkswagen Tour. Då väntar klättring upp för Dundret.