Emma Eliasson från Kiruna har varit en av Sveriges bästa hockeyspelare det senaste decenniet. Den offensiva backen har varit bofast i landslaget, en stöttespelare i sina klubblag och tagit både OS- och VM-medaljer. Under senaste säsongen, det första året med Luleå Hockey/MSSK i Riksserien, var hon med och vann grundserien, tog SM-guld, hon slog nytt personligt poängrekord och utsågs till Sveriges bästa hockeyspelare på damsidan.

En av personerna i juryn var förbundskaptenen Leif Boork, som sa att ”Emma är en av de spelare vi bygger landslaget kring den kommande tiden”.

En månad senare sparkade han ut henne från Damkronorna.

Artikelbild

| Portad. Sveriges bästa hockeyspelare, Emma Eliasson, finns inte med i Damkronorna längre. NSD kan avslöja varför.

– Hon har lite mer att lära när det gäller defensiven. Och kanske mer att lära när det gäller att se helheten i vad som gäller när man är med i ett lag, sa förbundskapten Boork till NSD då.

Både Boork och Eliasson har hittills tigit om de bakomliggande orsakerna till sprickan. Men enligt uppgifter till NSD handlar det hela om en utvärdering – som förbundskaptenen själv tagit initiativ till.

– Jag har inga kommentarer till det. Jag vill inte prata om det här i media, säger Eliasson.

Efter varje landslagssäsong genomför Svenska ishockeyförbundet en utvärdering med spelarna. Enligt NSD:s uppgifter gjorde Leif Boork ytterligare en utvärdering under ett landslagsläger i maj. Eliasson svarade sanningsenligt på utvärderingen men svaren föll inte Boork i smaken. När förbundskaptenen fick se Eliassons utvärdering ställdes hon inför ett ultimatum – rätta in dig i ledet eller så är landslaget ett avslutat kapitel för dig.

Men Lars-Henry "Putte" Köhler, chef för landslagen på Svenska Ishockeyförbundet, känner inte till den utvärdering som Leif Boork gjort med spelarna i Damkronorna.

– Jag har aldrig hört talas om det. Det är ingenting jag känner till och verkar mycket konstigt. Vi gör utvärderingar efter VM som sköts av förbundet och det är anonyma utvärderingar som Leif Boork inte har tillgång till, säger Lars-Henry "Putte" Köhler.

Har ni fått någon förklaring från Boork varför Emma Eliasson inte är med i landslaget?

– Nej, men alltså det typen av frågor får Leif Boork svara på. Det är inte vi på förbundet som sköter laguttagningen. Nu är han i Calgary så ni får ta det med honom när han kommer hem.

Ligger det inte i förbundets intresse att ta reda på varför Sveriges bästa hockeyspelare portas från landslaget?

– Jo, men då gör vi det med Leif Boork.

Okej. Har ni gjort det?

– De är i Calgary. Så att... Leif skriver rapporter och vi har uppföljningar av saker och ting. Men just nu är de i Calgary och vi har därför ingen daglig kontakt.