Det var heta rallycrossförare som möttes under helgens fjärde SM-deltävling, den här gången i Vånafjärden i Kalix. I tätstriden återfinns Urban Bergström som kört rallcross i 18 år.

– Jag kör för att vinna, säger han.

Det gjorde också Kalixföraren Mikael Sandberg och Thomas Öhman som blev de två förare som tampades tätast under dagen i den största klassen Klass 1 Supercar 2WD

Artikelbild

– Det gäller att försöka ha en hel bil till finalen, säger Mikael Sandberg.

Mikael Sandberg planerade att tjäna tid på asfaltspartiet på banan och så blev det. Det blev också han som bjöd på tävlingens fräckaste omkörningar, Thomas Öhman fick först se sig omkörd på sista varvet strax före velodromen och sedan i nästa heat passerade Mikael Sandberg med en hårsmån när Thomas Öhman tog alternativspåret.

– Riktigt spännande tävlingar, säger Jenny Hapasari Niemi, vid arrangörsstaben vid Kalix motorklubb.

Tuff körning gjorde också så att flera av de nära 40 förarna gick av banan, tappade bildelar och Mikael Sandberg krockade själv så att diffen gick sönder i en av körningarna.

Artikelbild

| Mattias Olsson körde snabbt och säkert på regnvåt bana.

– Det fixade sig som tur var snabbt, säger Mikael Sandberg.

Regnet ställde till det under tävlingen och banan blev svårkörd, men den fåhövdade publiken som vågade trotsa regnet fick njuta av storslagen rallycross.

Artikelbild

| Så här ser det ut på prisutdelning i rallycross. Mikael Sandberg gratuleras av Thomas Öhman och Linus Westman.

För Mikael Sandberg- som flertalet tillfällen överraskade sina kombatanter med fräcka omkörningar vid oväntade tillfällen- slutade dagen med seger och gratulationer i form av pommacbadning.

– Helt fantastiskt. En riktigt rolig tävlingsdag, det känns helt fantastiskt, äntligen full pott på hemmaplan. Det var blött och lerigt, men det var lika för alla och det kändes bra att köra, säger Mikael Sandberg.

Artikelbild

| Junioren David Hjertberg imponerade stort och körde snabbare i samtliga heat utom det sista, då han glömt lägga i en växel inför starten.

Inför nästa deltävling på Solvalla ligger nu Mikael Sandberg tvåa. Därefter stundar den stora SM-finalen i Västerås.

Jan-Ove Nord var en långväga gäst i publiken.

Artikelbild

| Thomas Öhman tampades hårt om segern och nu väntar nästa deltävling.

– Jag har kört 121 mil för att komma hit, jag följer alltid med Urban Bergströms team, har hängt med sedan folkracetiden och det är alltid lika roligt när det är tävlingsdags, säger han.

I juniorklassen slutade storfavoriten Simon Claesson på tredjeplats. Briljerade gjorde David Hjertberg som vann med stor marginal de flesta heaten, ända till finalen. Då hade David Hjertberg inte lagt i växeln när starten gick och fick därmed kämpa för att komma i kapp, han slutade på en andra plats.

Artikelbild

I klass 2 segrade Mattias Ohlsson, han bjöd på fartfylld och under dagen stabil körning i färggrann rallycrossbil och det stod tidigt klart att han skulle bli svårslagen.