Sporten var på plats i Arcushallen under måndagskvällen där Patrik Pettersen var tillbaka i sin nygamla klubb. Det var en spänd hemvändare som drog på sig IFK Luleås träningsställ och gjorde sig redo för sin första träning.

Känslan att vara tillbaka i IFK Luleå?

– Jättebra, det känns helt rätt faktiskt. Jag följde magkänslan och är till 100 procent nöjd med mitt beslut, säger Petersen.

Artikelbild

Pettersen lämnade IFK för två år sedan och har spelat i superettan med Norrby i en och en halv säsong och avslutade med att göra en höstsäsong i division 1-klubben Thorengruppen.

27-åringen, som har Lira BK som moderklubb, är noga med att poängtera att det inte känns som en omstart eller att han har gett upp på att nå en högre nivå i sin karriär.

– Jag ser det som en fortsättning. Visst, det har hänt saker i IFK Luleå på de här två åren, vi spelade i division 1 när jag lämnade, säger Pettersen, och fortsätter.

– Nu spelar vi i division 2 men jag vill återta IFK till finrummet och vara det bästa laget i Norrbotten. IFK ska vara i division 1, inte i division 2.

Det fanns flera andra klubbar som ville ha Pettersens namnteckning, bland annat vill Thorengruppen behålla honom men också det nyblivna division 1-laget, och länsrivalen till IFK Luleå, Bodens BK värva högeryttern.

Men Pettersen valde alltså att gå ner en division och spela med IFK Luleå.

Var det ett svårt beslut?

– Jag hade ett konkret förslag från Boden som var bra och det var ganska nära. Men IFK gick in i förhandlingarna med en fördel eftersom jag har många mina kompisar här och det är min gamla klubb.

Men kanske den viktigaste pusselbiten för klubbvalet var kanske det som hände utanför fotbollsplanen för Pettersen.

– Jag landade ganska tidigt ett fast heltidsjobb i Luleå, det vägde in jättemycket i mitt beslut att spela med IFK Luleå.

Han ser inte att de två åren i de högre divisionerna, och att han nu väljer att gå ner i seriesystemet, som något misslyckande.

– Jag vet ju att jag har blivit en bättre fotbollsspelare än jag var för två år sedan, framförallt är det fotbollshjärnan som jag utvecklat mest, men jag har även vuxit som människa.

Får vi se en ny spelare nu eller?

– Inte helt ny, men en 2.0, säger Patrik Pettersen, IFK Luleås hemvändare som kan bli en viktig pusselbit i klubbens strävan att nå division 1 igen.