Efter åtta omgångar har IFK Luleå bara förlorat en match. Med totalt 15 poäng ligger laget på fjärde plats i division I norra.

Det är det bästa resultat som Luleåklubben gjort sedan den tog sig upp i division I igen.

– Vi har en skön känsla i gruppen. Vi har lyckats få en vinnande känsla. Det som framför allt känns mycket bättre än förra året är pressen som vi sätter upp när vi tappat bollen. Alla är på hugget och jobbar för varandra, säger backen Linus Johansson.

Artikelbild

| Kalle Sjöö är djupt koncentrerad under yoga-passet.?

Och nu kan NSD avslöja hemligheten bakom IFK Luleås succéstart på fotbollssäsongen 2013. Det handlar om yogaträning – varje vecka.

Redan för ett år sedan provade Kalle Norrbin och Vladimir Lazarev på yoga. IFK-spelarna gick på några enstaka pass och fick aldrig någon riktig kontinuitet i sin träning. Men allt det ändrades efter en semesterresa till Miami i vintras.

– Jag och Linus Johansson var där hela december. Då tränade vi på en kompis farsas gym på South Beach och var på ett gäng yogapass. Det var verkligen ingen lek. De var fruktansvärt duktiga. Så vi körde på där och sen sa vi att när serien drar igång här hemma ska vi börja köra yoga ordentligt, säger Norrbin.

Inspireras av Ryan Giggs

Artikelbild

I dag är det fyra IFK-spelare som satsar på yogan. Kalle Norrbin, Linus Johansson, Vladimir Lazarev och Kalle Sjöö. Och spelarna har hämtat mycket inspiration från Manchester Uniteds superstjärna Ryan Giggs. Han är 39 år gammal, spelar fotboll på världsnivå – och predikar högt om yogans stora betydelse för rörlighet och skadeförebyggelse. Giggs har den att tacka för att han fortfarande, vid nästan 40 års ålder, kan spela i en av Europas bästa ligor.

– Han håller på med någon form av yoga och det har räddat hans karriär. När man ser Giggs på planen så ser man inte skillnad på honom och en 18-åring. Det är jäkligt imponerande. Någonstans måste man ta till de här små trixen som finns. Sen fungerar det bra för vissa och sämre för andra. Men för mig och Linus har det varit perfekt. Övningarna är bra och man gör ungefär samma sak varje gång. Så man får hela tiden känna en utveckling.

Artikelbild

”Yoga” betyder förening mellan kropp, sinne och själ. Ett pass är ungefär en timme långt och består av en kombination av kroppsliga rörelser, andningsövningar och andliga tekniker. Norrbin, Lazarev, Johansson och Sjöö har varit på sju, åtta pass den här säsongen. Många gånger har det varit tillsammans med LF Baskets Johan Åkesson och Northlands Frida Aili.

Hur ser ett vanligt pass ut?

– Man kör igenom alla muskelgrupper. Mycket rygg, mage och stretching av ljumskar, baksidor och vader. Man fuskar nog med det när man idrottar. Det är första gången på 29 år som jag gör det riktigt ordentligt. Det är skrämmande när man märker efter sju, åtta gånger vilken otrolig skillnad det är, säger Norrbin.

Yogan – ett lyft för IFK Luleå

Vad är den största skillnaden sedan ni började med yoga?

– Det jag känner är att jag blivit mycket rörligare i höftböjaren. Jag är inte alls lika stel där nu. I och med det känns snabbheten och passningsspelet bättre. Lite rörligare i allt man gör egentligen. Det är lättare att ta ut steg, lättare när man ska passa och skotten kan jag också känna att man hittar en helt annan balans i. Det är roligt när man hittar något på senare år som verkligen gör något för fotbollen, säger Kalle Norrbin.

– Som fotbollsspelare kan man vara ganska stel i vissa rörelser. Nu känner jag mig smidigare och jag tror det är väldigt bra för att förebygga skador. Det är också just den här genomströmningen i hela kroppen som jag gillar, säger Linus Johansson.

Är det här hemligheten bakom IFK Luleås succéstart?

– Ja, det kanske är det. Jag har inte gjort mål på tre år och så lyckades jag göra ett mot Selånger. Det går riktigt bra för Linus också. Jag tycker att yogan verkligen behövs. Det har varit ett bra lyft för oss, säger Norrbin.