Norrbotten har av tradition alltid haft mycket framgångsrika gevärsfältskyttar och Leif Sandberg, Kalix, har under de senaste åren varit en av landets bästa i den här disciplinen.

Det nordiska mästerskapets fältskyttetävling avgjordes under lördagen och där ställdes nu Sandberg mot de bästa norska och danska namnen.

Kalixskytten fick nöja sig med 35 träffar och en 15:e plats.

– Jag har bedömt avstånden kanonbra och har också skjutit bra i liggande men jag har skjutit bort sex skott i knä, berättar han.

Sedan i fjol behöver man inte skjuta i den höga internationella knäställningen utan skyttarna får sitta ned på rumpan. Men i motsats till i Sverige där skytten får stödja med båda armbågarna i den sittande knäställningen får man här endast ta stöd med en armbåge.

– Jag är för dålig att skjuta den här nordiska varianten av knä. Hade jag fått sitta som vi gör i Sverige hade jag fått mer än tre träff på båda knämålen. Jag har skjutit för dåligt helt enkelt, säger Sandberg.

Tor Harald Lund från Norge blev nordisk mästare på 42 träffar och de två andra pallplatserna gick också till skyttar från vårt västra grannland.

Donald Johansson, Ale, och Tomas Lindblom, Kalix, fanns också med i startfältet och Johansson slutade 12:a på 36 träffar medan Lindblom var hacket efter (13:e plats) med samma antal träffar.

– Jag fick en del lägen. Ingen av träffarna jag missade var längre ut än två centimeter så det känns ju lite trist. Jag tyckte ändå att jag sköt bra. En bra dag sitter såna skott i figuren, säger Tomas Lindblom.

Men det var inga lätta mål som mötte skyttarna. En av knästationerna var en dubbelstation med en ¼-del på 416 meter och en 1/3-del på 454 meter som båda skulle träffas med tre skott vardera, allt inom loppet av 50 sekunder.

– Under den tiden ska man också hinna med att ställa om dioptern. Det var en mycket svår tävling på det sättet, säger Lindblom.