Det var i januari som skandalen inträffade, i samband med SM för distriktslag i innebandy i Umeå.

En ledare för Norrbottenslaget kränkte sina spelare så omfattande att han senare blev polisanmäld av spelarnas föräldrar.

Mannen skrek åt spelare så häftigt och länge att de till slut inte ville fortsätta. Han skällde ut domare, funktionärer och uppträdde berusat.

Nu är polisutredningen klar, och mannen har accepterat strafförelägganden.

Dryga dagsböter

Det innebär att han erkänner brottet ofredande mot fyra av spelarna. Han får nu dagsböter på 13 700 kronor.

”Ni har i IKSU sportcentrum i Umeå hänsynslöst ofredat NN och hans lagkamrater i Norrbottens innebandylag för pojkar genom att aggressivt och opåkallat i förnedrande ordalag skrika åt NN på ett sätt som väckt rädsla hos honom” står det i brottsbeskrivningen.

Conny Björnfot, ordförande i Norrbottens innebandyförbund, uppger att ledaren inte längre har kvar några uppdrag.

– Han har slutat helt och hållet inom innebandyn, säger Björnfot.

Innebandyförbundet har haft en återträff med spelarna och deras föräldrar efter händelsen.

Har haft krishantering

– Vi pratade igenom det här och bjöd på mat. Sedan fick de gå och se en Luleå Hockey-match. Vi har även sett över våra riktlinjer för distriktslaget och tagit fram en krishanteringsplan, säger Conny Björnfot.

När NSD rapporterade om händelsen i januari berättade ledaren själv att det var personliga problem som ledde till hans uppträdande.

– Jag försöker inte försvara mitt agerande, det får inte hända och jag är otroligt ångerfull och ledsen, sade han.

”Har haft ett helvete”

I går kväll berättade han att han bett alla inblandade om ursäkt, och att han accepterat åklagarens strafföreläggande. Nu har han tagit sitt straff, och vill gå vidare.

– Jag har haft ett helvete det här halvåret. Jag har jobbat med sport i 25 år, och nu har jag fått betala priset. Förhoppningsvis har jag lärt mig någonting av det här, säger ledaren.