Han kom till Luleå Hockey inför fjolårssäsongen som en av de största värvningarna på mycket länge. Med både Stanley Cup-seger och SM-guld i bagaget klev Niclas Wallin in i truppen som den självklare ledaren. Den som skulle ta laget till guld.

Men ingenting blev som Niclas Wallin hade tänkt sig.

- Det blev mitt livs värsta säsong, säger han kort och gott.

Artikelbild

| Hjärnskakning och sprucken läpp - men Niclas Wallin tror ändå på spel i premiären mot Växjö om en och en halv vecka.

Den första hjärnskakningen kom redan i september. Ytterligare tre skulle det bli innan vintern var förbi.

"Väldigt troligt"
Huvudskadorna förstörde Niclas Wallins säsong - och nu verkar de också innebära slutet på hans karriär.

- Det är väldigt troligt att karriären är över nu. Jag har blivit tillsagd av läkarna att ställa in mig på det, säger Wallin.

Under det senaste halvåret har han pendlat mellan hopp och förtvivlan. Vissa dagar har varit fruktansvärda, andra ljusare.

Artikelbild

| Det är över nu. Läkjarna har sagt åt Luleå Hockeys lagkapten Niclas Wallin att förbereda sig på att hockeykarriären är slut.

Niclas Wallin berättar om sömnlösa nätter, ljus- och ljudkänslighet samt huvudvärk. Det har till och med funnits tillfällen då han inte känt igen sig.

- I december var det tungt. Jag kunde vara på isen i två minuter, sedan klev jag av och visste inte ens var jag var, säger han.

Artikelbild

| Det är över nu. Läkjarna har sagt åt Luleå Hockeys lagkapten Niclas Wallin att förbereda sig på att hockeykarriären är slut.

I början av juni gjorde Niclas Wallin en magnetröntgen av sitt sargade huvud. Han har ännu inte fått några svar på den, men säger ändå att allt talar för att han lägger av.

- Jag vill ju spela, jag vill hålla på med hockeyn. Men samtidigt har jag fått klara direktiv från läkarna att det inte är värt att riskera någonting. Inte om det ska hålla på såhär. Vad händer nästa gång jag får en smäll?

Artikelbild

| Det är över nu. Läkjarna har sagt åt Luleå Hockeys lagkapten Niclas Wallin att förbereda sig på att hockeykarriären är slut.

Hur tungt känns det att karriären mest troligt är över?

- Som sagt, jag hade velat fortsätta. Det här är ju något jag brinner för och det är jävligt svårt att plötsligt slå av något... Ja, det enda jag kan egentligen. Men samtidigt måste jag värdera vad som komma skall och jag har fått en annan syn på livet. Tidigare var jag ganska arrogant och bara körde på.

Är det något du kunde ha gjort annorlunda?

- Nja, det är lätt att vara efterklok. Men man är ju lite korkad när man håller på med det här, man är så driven och vill bara ut och köra. Jag kan inte säga att jag ångrar någonting.

Cam Abbot stöttar

Niclas Wallin säger att han har haft stort stöd i lagkompisen Cam Abbott som även han under en lång tid lidit av sviterna från en hjärnskakning.

- Man har ju pratat rätt mycket med honom under året. Till en början handlade det om att försöka vara positiv för hans skull, men nu har jag istället fått ta hjälp av honom. Jag har luskat med honom hur han har mått och frågat vad jag ska göra i vissa lägen. Nu hoppas jag - peppar, peppar ta i trä - att det blir bra med honom. Och det verkar ju som att han fått godkännande för spel.

Wallin säger att familjen - frun Louise och de tre barnen - har varit ett stort stöd under de tunga månaderna.

- Det är när man blir ensam som man sitter ner och börjar fundera. Och det är inte så jävla kul. Men samtidigt har jag börjat vända på saker nu.

På vilket sätt då?

- Tidigare har jag aldrig tittat tillbaka på allt jag har varit med om, jag har alltid tänkt att man kan göra det när man lagt av. Men nu har jag börjat fundera lite på det där. Jag har varit 17 år på elitnivå och vunnit många stora matcher. Jag har spelat mycket slutspelshockey och det är ju det man kommer ihåg. Jag har otroliga minnen med mig. Det finns ju dom som inte hunnit med så mycket. Men ändå...

...ett tråkigt slut?

- Ja, det är ju det. Kroppen är ju så fräsch, därför känns det så jävla lustigt. Det hade varit en annan sak om det varit en axel som krånglade. Sådant hör ju till, att kroppen tar slut. Man kan ju inte spela hockey hela livet, men det var inte så här jag hade tänkt mig att det skulle sluta.

Hur ser du på ett liv utan hockeyn? Har du några planer?

- Jag är ju ganska praktiskt lagd och gillar att hålla på. Det finns väl lite olika grejer man kan göra, men jag vet inte mer just nu.

Blir du kvar i Norrbotten?

- Ja, absolut.