Är ishockeyns egna disciplinsystem tillräckligt eller ska fallen prövas i allmän domstol? I en artikelserie på tre delar belyser Sporten frågan.
I del två har Sporten pratat med förundersökningsledaren som fick polisanmälningarna på sitt bord. Han jobbar med brott kopplade till idrotten och vill vara anonym då han lever med skyddad identitet.
– Målsägande ville inte medverka och den lades ner 12 november. Jag har varit med om att folk blivit dömda för misshandel fast målsägande inte varit med, men i det här fallet valde vi att lägga ner det då det blir tungrott.
Varför? Det finns ju tv-bilder.
–Ja, det hjälper såklart. Man kan tycka att det är självklart att han får ont, men man måste kolla på hur slagen träffade och hur ont det gjorde. Att det finns uppsåt kan man ju se, men om målsägaren håller tyst blir det svårt att gå vidare. Det är tuffa beviskrav i tingsrätten i dag, säger han och fortsätter:
– Men vill målsägaren vara med så kan vi absolut ta upp den igen.
Förundersökningsledaren berättar att det inte är sällsynt att privatpersoner polisanmäler händelser från matcher.
– När det sker saker som folk ser på tv eller från publikplats så gör de en anmälan för att de tycker att det ser illa ut. För ett tag sedan hade vi ett fall med en målvakt, säger han och fortsätter:
– Vi tittar på det och försöker göra en bild av det och alternativet är att skickat ut det till en åklagare som får titta på det om vi är osäkra. Hittills har jag inte personligen varit med där vi drivit något mot att en spelare slagits på isen. Det kanske kommer.
Kan man göra vad som helst på en plan?
– Nej. Det finns något som heter hypotetiskt samtycke och i sport kan det ingå vissa saker som i boxning till exempel, där slår man på varandra. Man måste agera utöver det som är regelmässigt och det måste vara ganska kraftigt så man ser det i så fall. Det är en svår juridisk bedömning, säger han och fortsätter:
– Det kan vara så att det är lätt också. Om en fotbollsspelare sparkar ner en annan spelare, ställer sig över den och börjar mata slag som i MMA, då är det självklart. Men oftast är det inte det.
En del tycker att idrotten ska sköta disciplinärenden själva, medan andra vill se det prövas i allmän domstol, hur tänker du kring den balansgången?
– Jag förstår problematiken och den finns i idrotten generellt. I hockey får det förekomma en viss form av våld och det är svårt att särskilja när det går över gränsen. Det är inte ovanligt att de slänger handskarna heller och det blir inte polisanmält varje gång.
Luleå Hockey reagerade starkt på det som hände Fredrik Styrman, men klubben har inte funderat på att polisanmäla.
– Svenska ishockeyförbundet och disciplinnämnden hanterar det ur sportsligt perspektiv och vi har aldrig haft en tanke på att anmäla det civilrättsligt. Det är en fråga som varit prövad vid ett antal tillfällen och de rättsliga instanser som prövat det har en grunduppfattning att det här ska hanteras inom sporten. Utifrån det har vi inte anmält det, säger Luleå Hockeys vd Stefan Enbom och fortsätter:
– Det är en jättesvår fråga, men vår grundinställning att det här är något som idrotten ska klara av att hantera med långa avstängningar och böter.
Tycker du 4 matcher och 40 000 kronor var ett tillräckligt straff?
– Det är ingen hemlighet att vi tycker att det var ett alldeles, alldeles för lindrigt straff. När en av våra damspelare olyckligt krockade och det blev en huvudtackling så stängdes hon av i fem matcher. Ibland har man svårt att förstå hur de resonerar.
Behöver man ser över systemet i svensk hockey?
– Det är en relevant fråga definitivt.
För fyra år sedan fastställde Högsta domstolen domen mot ishockeyspelaren Jakob Lilja som dömdes för misshandel. Detta efter att dåvarande Röglespelaren crosscheckat Malmöbacken Jens Olsson i nacken.
Efter domen trodde Liljas försvarsadvokat Mats Tornéus att fler hockeyspelare skulle hamna i domstolar.
I en intervju med Sportbladet 2018 sa Tornéus så här:
– Högsta domstolen har öppnat en slussport. Nu borde alla liknande, eller värre, situationer bli rättsliga fall. Alla ska ju stå lika inför lagen?
Sportbladets reporter: Tror du att det blir så?
– Det ska bli intressant att följa rättsutvecklingen, men jag utgår från det. Då kommer landets domstolar få betydligt mer att göra.
Sporten har varit i kontakt med Mats Tornéus som inte vill uttala sig om fallet med Jakob Lilja i dag, men han står fast i vad han tidigare sagt.
– Det är en jätteintressant fråga och alla ska vara lika inför lagen. Bedömer man en händelse på isen på ett sätt så ska alla liknande händelser dömas på liknande sätt. Då borde utvecklingen bli så som jag tidigare förutspått och har det inte blivit det kan man dra sina slutsatser av det.