Detaljen som ska hjälpa Luleå Hockey: "Ruggigt bra"

På tre år har Luleå Hockey/MSSK vuxit till en maktfaktor i svensk damhockey. Nu ska laget ta nästa steg – med hjälp av tekniken. Samtidigt öppnar man upp och bjuder in konkurrenterna på studiebesök för att ligan ska bli bättre.

Foto: Mimmi Åkerlund

Ishockey2018-11-21 08:00

Sedan hopslagningen 2015 har Luleå Hockey vunnit två SM-guld och en Champions cup-titel.

Men det innebär inte att man är nöjd.

För att ta nästa steg beslutade man i höstas för att köpa in programmet InStat som gör att laget fått tillgång till mer avancerad statistik och videoanalys.

Många klubbar i SHL och hockeyallsvenskan har använt och använder sig av det, men Luleå/MSSK och SDE är de enda lagen i damligan som gör det.

– Det är ruggigt bra. Förra året gjorde vi allt själva och det tar jättemycket tid. Vi använder det för att förbättra vårt spel lagmässigt och för att utveckla spelarna individuellt, säger tränaren Fredrik Glader som är den enda heltidsanställda tränaren i laget.

Han berättar att man bara börjat grotta sig ner i det.

– Vi skulle kunna jobba ännu mer med det, men vi får ta det steg för steg. I framtiden hoppas jag att vi är två-tre som är heltidsanställda runt damlaget – tänk vilken utveckling vi skulle kunna få då. Det finns hur mycket som helst att utveckla och som jag tycker att vi ska göra som förening.

Tränarna kan se klipp och statistik från sitt eget lag, men även från andra ute i Europa och Nordamerika. Information som kan vara bra att ha när man ska värva spelare, kartlägga motståndare eller förbättra något i det egna spelet.

Glader ger ett exempel på två förluster mot Leksand i början av oktober. Genom att titta igenom all statistik hittade man orsaken till nederlagen.

– Vi ser klart och tydligt varför vi förlorade, säger han.

Berätta.

– Vi fick inte igenom skotten. Procenten på skott vi fick igenom låg på 45,8 och 45,9 – jämfört med matcher vi vunnit där vi haft 62–65 procent. Vi sköt lika mycket som tidigare men fick inte pucken mot mål, säger Oskar Häggström, assisterande tränare.

Glader fortsätter:

– Det är ett tydligt tecken på att energin inte var där. Det var trötta kroppar och huvuden. Vi behövde inte bli oroliga över att det var något i vårt spel som inte stämde – det handlade om ork.

Efter matcherna får varje spelare sin statistik och videoklipp på sina byten skickat till sin mejl.

–  Det här bygger på eget ansvar. När man får statiken ska man inte bara gå igenom videoklippet där man gjorde mål. Det är viktigt att gå igenom alla byten för att bli bättre, säger Glader.

Hur mycket bryr ni er om motståndarna?

– Inte speciellt mycket just nu. Vi kollar lite boxplay och powerplay, men annars lägger vi inte så mycket tid på motståndarna den här tiden på året. När vi går in i slutspel däremot går vi igenom alla motståndarlag och har full koll på målvakter och allt möjligt. Men vi rättar oss aldrig efter hur motståndarna spelar. De får rätta sig efter oss.

Glader hoppas att fler lag i SDHL ska haka på och börja använda sig av mer avancerad statistik.

– Det skulle höja ligan om alla är med. Jag läste om en undersökning i NHL som visade att det oftast är lagen som kommer kontrollerat över blålinjen med pucken som vinner matcherna. Sådana saker går att ta fram och det skulle öka intresset för ligan.

Luleåtränaren trycker på att det är viktigt att samarbeta i ligan för att den ska bli bättre.

– SHL gjorde ett eget program och kanske kan man skapa något liknande i SDHL.

Han fortsätter:

– Den senaste tiden har vi gjort många bra saker och drivit utvecklingen framåt. Därför önskar jag att fler lag knackar på dörren och besöker oss. När vi startade damsatsningen i Luleå hade jag jättebra kontakt med Linköping. Jag var ner dit och hälsade på och tog idéer från deras verksamhet.

Finns det ingen rivalitet?

– Jag tycker inte det. Vem som helst är välkommen upp hit för att se hur vi jobbar. Öppenhet tror jag är nyckeln till att utveckla ligan.

Är du inte orolig över att ni tappar er starka position då?

– Nej. Jag vill att alla hakar på och skapar bättre förutsättningar för damlagen. Får vi en bra liga kommer det resultera i att Damkronorna kommer kunna tävla om medaljer. Jag tror det är bättre att öppna upp. Jag säger inte att det vi gör är bäst, men har man en dialog och pratar om hur man gör kan man ta lite av varje och komma fram till vad som är bäst i sitt lag.

Vad är nästa steg för ligan?

– Jag tycker man ska starta en utvecklingsgrupp. Samtidigt ligger inte alla problem i SDHL. Man måste börja titta på vad som händer med juniorverksamheten, i förbundet och i landslagen. Försöka få in U22 eller U16 och SM för juniorer. Hitta olika steg att motivera alla och få fler att stanna längre, säger Glader.

Ett problem i Luleå Hockey är att det inte finns någon ungdomsverksamhet på tjejsidan. Däremot kommer det startas hockeygym för tjejer i Luleå nästa år.

– I dagsläget har vi inga spelare som kommer underifrån på ett tag. Vi har skapat en flickverksamhet som växer fint och det är dessa spelare vi vill skapa förutsättningar för med NIU (nationellt godkänd idrottsutbildning). Att de stannar kvar och känner att de har ett mål hemma i länet är viktigt. Det är vårt mål.

Risken borde vara stor att många som spelar i dag har slutat när den generationen är redo för A-laget?

– Ja, samtidigt beror det på hur förutsättningarna ser ut. Ser vi till att ha bra förutsättningar och tar steg kommer vi kunna ha kvar spelarna längre. Tittar man tio år tillbaka i tiden var man klar som hockeyspelare vid 24-årsåldern. Nu har vi spelare som är över 30 och däromkring. Det hade varit grymt om vi kunde hitta en väg så att spelarna är i alla fall 35 innan de slutar.

Tillbaka till statistiken.

Glader tycker att laget har dragit på sig för många utvisningar och samtalet leds in på tacklingar inom damhockeyn. Tacklingar togs bort innan VM 1994 då den fysiska skillnaden mellan nationerna var gigantisk. De bästa lagen, USA och Kanada, körde inte bara över de sämsta nationerna målmässigt utan också fysiskt. Sedan dess har man behållit reglerna vilket har gjort att damhockeyn skiljer sig en aning i spelstil från herrhockeyn, vilket har gynnat damhockeyn som är mer fokuserad på liret och lirarna än att köra över varandra.

– Jag tycker tacklingsreglerna är bra. När man pratar tacklingar måste man först och främst prata om när ska man tacklas? Man ska tacklas för att vinna fördel av puck. Många gånger är open ice-tacklingar inte det. Det är för att någon vill köra över någon annan, säger Glader och fortsätter:

– Vi har stora problem med hjärnskakningar i svensk hockey. Jag tror det inte är så många år till innan SHL är där SDHL är. Jag menar inte att man ska förbjuda tacklingar, men man måste ta tag i problemet. Tittar man på våra matcher så smäller det, men det är inga rena överfall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!