Maria Rooth är en av svensk damhockeys största spelare genom tiderna. Forwarden från Ängelholm vann bland annat tre collegetitlar, OS-silver och OS-brons innan hon lade av 2010.
Numera är hon expert för SVT och Rooth känner igen problematiken med bedömningsnivån från sig egen karriär.
– Domarna hade ganska svårt med det för internationellt blev det ett helt annat spel. Det blev ett spel hemma och ett borta. Det var ganska fysiskt, kanske ännu mer förr. Sedan jag slutade har det blivit striktare med spelförstörande moment. Det har tagits bort, säger Rooth.
Rooth vill precis som domarchefen Joel Hansson och Luleåspelarna Emma Nordin och Ronja Savolainen gärna se ett mer fysiskt tillåtande spel.
– Jag tror att alla i grund och botten är överens. Jag har inte gjort någon enkät och det hade varit superintressant att se en sån. Men att få fler uppmärksamma på att nån form av fysisk kontakt, som är mer än vad den är i dag, kan komma. Då tvingas du ha huvudet uppe och du tvingas bli bättre med puck och klubba.
Vilka kommer ett mer fysiskt spel att gynna?
– Jag tror att de starka spelarna som är beredda och kunniga med puck och klubba får mer utrymme. Man vill inte ta bort lirarna, men lirarna måste se till att styrketräna och ha blicken upp.
Men Rooth vill att förändringarna i spelet ska vara förankrade hos spelarna.
– Det är bra det som Joel (Hansson) säger. Jag tror att det måste vara i samråd med spelarna till 100 procent. Är det 60 procent som anser att det är bra som det är i dag, då kan man inte göra det. Spelarna måste välja. Det kan kanske vara ett övertag för de som vill se en förändring för att undvika att det blir olika bedömningar match för match.
De stora spelarna kan vara bra mycket större än de minsta i damhockeyn. Innebär det ett problem?
– Till största delen tror jag att det handlar om utbildning. Sen tror jag inte att det gör något om de här 15- eller 16-åringarna inte kommer upp så pass tidigt som de har gjort. För jag tror att man kapar drömtrappan för tidigt för kidsen. De får komma upp och spela i SDHL och de klarar det. Men de är inte stjärnor när de är 15, 16 eller 17. I den bästa av världar finns det en juniorliga som gör att man fortfarande kan utvecklas tills den dagen man känner att kroppen är redo. Då tror jag att vi får starkare individer som håller längre för att de inte har börjat så tidigt.