Förklaringen till succén: "Hade vår egen idé"

Under åren 2008 till 2012 var det bara en Luleå Hockey-fostrad spelare som draftades. Men under de följande fem åren draftades hela åtta av spelarna som tillbringade sina juniorår i föreningen. Sommarens NHL-draft blev också historisk. För första gången någonsin hade man två spelare i förstarundan. Sist någon av föreningens spelare draftades så tidigt var för 24 år sedan.

Foto: Stefan Jerrevång/Jan-Erik Henriksson/Pär Bäckström/Petra Älvstrand

Ishockey2018-11-10 07:00

Vi har träffat Stefan Nilsson och Ulf Engman – som 2011 fick i uppdrag att modernisera verksamheten – för att ta reda på hur det bara är en slump eller om Luleå Hockey är på väg att lyckas med det som gjort rivalen Skellefteå AIK så framgångsrikt.

Hur många spelare som draftas säger förstås inte allt om hur föreningens ungdoms- och juniorverksamhet fungerar. Men det är i alla fall en indikator. Skillnaden om man jämför de två senaste femårsperioderna är också tydlig.

Man får fram betydligt fler bra spelare än tidigare.

Mycket har hänt sedan Stefan Nilsson och Ulf Engman utsågs till sportchef för ungdomsverksamheten respektive utvecklingschef.

– Den stora skillnaden jämfört med tidigare, då allt sköttes av en kanslist och ett ideellt sportråd, var att vi och Helge Lauritsen anställdes, säger Ulf Engman.

Samtidigt medger han att det fanns brister.

– Jag vill inte racka ner på de som var här innan. De gjorde det bra utifrån de förutsättningar som fanns då. Men det gick inte att fortsätta bedriva verksamheten på ideell basis, säger Ulf Engman.

Sedan tillägger Stefan Nilsson:

– Nej. Det var för att man kände att föreningen inte riktigt hade hängt med de andra elitlagen i utvecklingen och fick fram tillräckligt många egna spelare som ledningen valde att göra den här satsningen. Men det är först nu vi börjar se effekten av de förändringar som gjordes då.

Året innan hade han gjort en genomlysning av ungdomshockeyn i kommunen på uppdrag av Luleå Hockey.

Det framkom mycket kritik under alla samtal med ledare och föräldrar, enligt honom.

– De tyckte framför allt att de inte fick tillräcklig stöttning av klubbarna, och att det inte fanns någon riktig styrsel, säger Stefan Nilsson.

Under tiden slog den ena talangen efter den andra igenom i Skellefteå AIK.

– De gjorde det bra. Men vi brydde oss inte så mycket om vad Skellefteå gjorde. Vi hade vår egen idé, säger Ulf Engman.

– Vi har mer utgått från förbundets rekommendationer när det gäller träningsmängd och sådana saker, tillägger Stefan Nilsson.

Vad gjordes det för förändringar då?

– Det första vi gjorde var att ta fram en policy. Så alla i föreningen skulle veta hur vi jobbar, säger Stefan Nilsson.

– Sedan anställdes en U16-tränare (Jens Själin), säger Ulf Engman och fortsätter:

– Efter det har även Robin Jonsson kommit in.

Sedan fortsätter han:

– Vi har också ökat mängden fysträning. Förut tränade ungdomslagen mest på is. Snacket på förbundet, där jag jobbade tidigare, var också att grabbarna som kom härifrån var halvdåligt tränade. Men så är det inte längre. Nu för tiden kör alla våra lag fys antingen före eller efter sina ispass.

– Våra ungdomslag möter inte heller längre bara andra lag från Luleå, säger Stefan Nilsson och fortsätter:

– Numera spelar faktiskt till och med U10-laget matcher mot lag från andra delar av Norrbotten.

– Vi är även mer aktiva när det gäller rekryteringen av talanger. Framför allt inom länet, säger Stefan Nilsson.

På senare år har man också fått fram spelare som Isac Lundeström, Nils Lundkvist och Filip Gustavsson.

– Föreningen har fått fram bra spelare tidigare också. Vi hade ju till exempel 87:orna med Linus Omark och Johan Harju. Men utvecklingen har varit otroligt positiv, säger Stefan Nilsson.

– Man ska inte heller glömma att vi har utbildat många spelare som gör det bra i allsvenskan och division ett, tillägger Ulf Engman.

Den ungdoms- och juniorsatsning som har gjorts kostar föreningen ungefär 2,5 miljoner kronor mer per år.

Väl investerade pengar, enligt dem.

– Vårt mål är att utmana de bästa och så småningom ta ett nytt guld, och om vi ska klara av att få ihop ett tillräckligt starkt lag så måste vi få fram egna spelare, säger Stefan Nilsson.

Samtidigt känner de att det finns mer att göra.

– Framför allt på ungdomssidan. Tränarna där skulle behöva ännu mer stöttning. Men det är en resursfråga, säger Ulf Engman.

Stefan Nilsson tillägger sedan:

– Så är det.På sikt kommer vi också att behöva fler isytor. Våra ungdomslag skulle behöva ännu mer istid.

Men det ser inte ut att ta stopp efter Carl Mattsson och Noel Gunler.

– Jag vill inte gå in på några namn, men vi har fler spännande spelare på gång. A-lagstränarna har redan varit och tittat på några av de som spelar i vårt J18-lag, säger Ulf Engman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!