Enbom har läst Sportens reportage om Pernilla Forsgren, Luleåbacken som till slut gick in i väggen av att satsa på hockey och jobb samtidigt och som sedan lämnade klubben. Han känner också sedan tidigare till Pernilla Forsgrens situation.
– Det är en problematik för många idrottare att satsa på sin idrott och samtidigt jobba för att få det att gå ihop. Sen är vi relativt lyckligt lottade som successivt fått ekonomiska muskler för att ha många professionella hockeyspelare som inte behöver jobba, säger Stefan Enbom.
– Ett av våra viktigaste mål är att successivt öka lönerna så att de kan lägga 100 procents energi på ishockeyn. Vi har gått från att de allra flesta har jobbat till att en mindre del har jobbat, men vi är ännu inte där vi vill vara.
Nej, i nuläget är Luleå Hockey istället i en limbo. Klubben jobbar för att bli ännu professionellare i sin damsatsning. Men samtidigt är det spelare i truppen som inte klarar att leva på sin ersättning från klubben.
– Det här är jättesvårt. Vi försöker ha dialog med alla spelare och det finns flera olika viljor om när det är bäst att träna. Vissa vill från sin situation träna vid ett tillfälle på dagen och andra vill utifrån deras perspektiv träna någon annan gång. Hade alla velat tränat vid ett och samma tillfälle hade det varit enkelt, för det är tjejerna som i mångt och mycket bestämmer hur vi ska träna. Majoriteten av tjejerna vill träna som de tränar nu, säger Stefan Enbom.
Han fortsätter:
– Vi har ständigt en dialog om upplägget, träningstider, träningsmängd och försöker få ihop det så att de blir bäst för majoriteten i laget.
Finns det något annat ni kan göra?
– Det handlar ju om livspusslet. Det är omöjligt för mig att prata om enskilda fall, det är ju en massa faktorer i livet som ligger bakom om någon blir utbränd och det behöver inte ha att göra med hur det är hos arbetsgivaren. Grejen är att det har blivit bättre och bättre för våra damspelare de senaste åren. Men det är fortfarande, för vissa, tufft att få ihop det.
I slutändan handlar allt om kronor och ören.
– Det här är en extremt viktig fråga för oss och har alltid varit. För om de kan lägga 100 procents energi på sin ishockey så kommer de bli bättre hockeyspelare och vi vill att de ska kunna bli så bra hockeyspelare som det bara går. Men i slutet av dagen ska någon betala lönerna och vi jobbar stenhårt för att bli bättre på marknadssidan för att få med oss fler partners. Någon måste betala och då måste vi bli bättre. Vi har ökat våra intäkter mycket, men vi är en bit ifrån där vi vill vara, säger Stefan Enbom.