Morjärvsbon Rickard Johansson håller på med de sista förberedelserna innan avfärden mot Värmland där han ska tävla i jaktkombination. Tanken är alltså att plocka hem sitt femte raka SM-guld, de två senaste åren har han dessutom slagit svenskt rekord.

– Ja, det är klart att jag ska försöka, men det svenska rekordet blir svårslaget. Det är klart att jag vill ta nummer fem och nummer tre, men man kan bara göra sitt bästa och hoppas, säger Johansson.

– Men egentligen tävlar jag i running target och jaktkombination gör jag mest för att lära mig att hålla nerverna i styr och för att fylla ut tävlingssäsongen.

Ändå fyra raka SM-guld och två svenska rekord?

– Ja. Min styrka är att jag har lätt att koncentrera mig och att jag är en tävlingsmänniska, säger Johansson som inte har tränat alls inför SM.

Han tävlar bara. Därför är det högst oklart hur det står till med formen.

– Jag vet inte alls. Inte förrän efter tävlingen. Jag har bara tränat running target inför EM i Slovenien om två veckor.

Något EM blir det dock inte. Rickard Johanssons lastbilsutbildning kom ivägen för kvalskyttet i Tjeckien och han kom inte iväg på resan. Därmed blev han inte uttagen till EM av skytteförbundet.

– Jag var tvungen att vara närvarande på lastbilsutbildningen för att bli godkänd och därför kom jag inte iväg på kvalet. Jag tycker själv att jag borde blivit uttagen till EM ändå och att mitt VM-silver från i fjol borde räcka som merit men det tyckte tydligen inte landslagsledningen.