Tävlingen i lördags var den näst sista deltävlingen i VOC Mekonomen Rally i Sverigeserien. Eftersom rallyt skulle gå av stapeln på finska VM-rallyvägar var tävlingen något av en dröm för många av förarna. För Dennis Jönsson och hans bror tog dock resan slut efter 3,5 kilometer.

– Man kände hur bilen lättade. Fast under snurrandet är det sådan g-kraft att man inte vet vad som händer, berättar Dennis Jönsson.

På den dramatiska filmen som någon i publiken snabbt la ut på Youtube ser man hur brödernas gula Volvo 940 kommer uppför ett backkrön, egentligen ska åt vänster – men istället skär ner i diket, vickar över på högkant och rullar runt fyra hela varv medan bildelarna sprutar.

Artikelbild

| Kändisar på You Tube… Kartläsande Jimmy Jönsson och föraren Dennis Jönsson från Råneå.

Farten var ungefär 115-130 kilometer i timmen, enligt Dennis Jönsson som själv tar på sig ansvaret:

– Jag körde helt enkelt för fort.

Blev ni rädda?

– Nja, det vet jag väl inte. Men jag hann säga till brorsan att ”nu går det åt helvete”, säger Dennis Jönsson som i övrigt har haft en riktig toppensäsong tillsammans med brodern, med bland annat ett totalbrons i övre norrlands förbundsmästerskap.

Artikelbild

Under tävlingen i Finland körde flera andra ekipage ur. Inga ambulanstransporter ska ha behövts. Men efteråt blossade diskussionerna om säkerheten i sporten upp på olika motorforum.

Vissa ifrågasätter om det är okej att svenska förare tävlar på de snabbare och mer tekniska vägarna i Finland.

Artikelbild

– Jag har faktiskt inte följt med i diskussionerna. Men jag tycker inte att sporten är farlig, även om det såklart kan hända saker. Att säkerhetsutrustningen fungerar bevisas ju inte minst vid vår krasch. Tittar man till helgens tävling ser man också att svenskarna klarar av de finska förhållandena: av femtio svenska förare bröt bara fyra-fem stycken totalt, säger Dennis Jönsson.

Han poängterar att tävlingsförhållandena var utmärkta och att han och hans bror behandlades mycket bra av de finska arrangörerna och andra på plats.

Hur mår ni nu?

– Det är fint. Lite blåmärken från bältena kanske, men brorsan var iväg och spelade innebandy i måndags och själv är jag igång och kör lastbil på jobbet vanligt.

Har ni själva tittat på filmen?

– Jo, det gjorde vi tjugo minuter efter kraschen. Det var lite intressant…

Ni har inte blivit avskräckta från att tävla?

– Nej. Redan i bilen hem från Finland började vi prata om att bygga en ny bil. Farsan är den som sköter skruvandet, och han måste ju ha något att göra, säger Dennis Jönsson och skrattar.

 

Fotnot: Här kan du se videon på Youtube.