Det blev en svensk seger i damklassen för tredje året i rad i Vasaloppet. Britta Johansson Norgren tog sin andra seger på tre år i det anrika loppet och gick i mål efter 4 timmar och 54 minuter.

– Den här betyder väldigt mycket mer. Jag är stolt över det jag har gjort hela vägen, säger hon till SVT.

Viss oro var det inför den mäktiga prövningen. Efter segern i Tjejvasan förra helgen drog hon på sig en liten förkylning. Den kom minst sagt olägligt.

– Det är inte det man vill ha, jag var lite osäker inför men jag kände ändå att det har funnits där.

Det hade på förhand skrivits upp som en kamp mellan fjolårssegraren Lina Korsgren och långloppsgiganten Johansson Norgren. Men det blev aldrig riktigt spännande. Johansson Norgren gjorde ett tidigt ryck i det tunga föret och drygade hela tiden ut ledningen. I slutskedet såg hon sliten ut, men den jagande duon Korsgren och tjeckiskan Katarina Smutna var aldrig riktigt nära. Korsgren tog andraplatsen efter en spurtduell mot Smutna och ordnade en svensk dubbel. De var nästan fyra minuter efter segraren.

– Det har varit en helt otrolig dag, det var otroligt jobbigt. Jag har varit helt slut sedan Evertsberg. Det är en enorm lättnad, säger Johansson Norgren.