Enligt svenska bandyförbundet har Kalix rätt att kräva Peace & Love City på max 60 000 kronor per spelare. Hur stor den summan är ska klubbarna komma överens om och där går deras åsikter isär.

– Det finns utbildningsersättningar i svensk bandy, hockey och fotboll. När spelare är i en viss ålder så är det ett pris baserat på åldern och det är fastställt vad det är. Är det en yngre spelare som det handlar om så är det mindre och är du mellan 21 och 23 är det högre. Sedan när spelaren är äldre än 23 är det noll. Vi har ingen tvist med Borlänge utan det är bara fakta att reglerna finns, säger Kalix Bandys kassör Henrik Eriksson.

Eriksson pekar på regelverket och flera exempel till varför Kalix har rätt till ersättning för spelarna.

– Jag hänvisar bara till reglerna som finns. Alla som flyttar gör ju det av någon anledning. Många flyttar härifrån, naturligtvis för studiemöjligheter och annat. Det är därför som svensk bandy har tagit det här beslutet för många år sedan på ett årsmöte. Att en den klubb som fostrar spelarna får en peng för det. Precis som när Malmö FF och Limhamn Bunkeflo fick pengar för Robin Olsen när han gick till Roma, så är det ju. Vi har talat om för Borlänge att de här reglerna finns, konstaterar han och fortsätter:

– Finns det regler för utbildningsersättning ska man inte tjafsa. Inte tjafsar Roma och de vet att de får betala pengar till klubben. Någon tvist anser inte jag att det är utan vi läser innantill i reglerna. De kan ju reglerna naturligtvis och jag kan inte tänka mig något annat än att de vet om det.

Tror du att ni kommer få ersättning för spelarna?

– Det kan jag inte svara på. Vi vet vad regelverket säger och hänvisar till det.

Peace & Love City:s klubbchef Daniel Johansson, säger så här om tvisten:

– Vi är inte ovänner med Kalix men ser på saken lite olika. Det som har hänt är att de här två killarna Christian (Frohm) och Niclas (Rönnqvist) har kommit in på högskolan i Borlänge. Vi ser gärna att de fortsätter spela bandy och gärna med oss. Problemet är att enligt regelboken från svenska bandyförbundet står de här killarna högst på trappan med ett utbildningsbidrag på max 60 000 kronor per spelare. Vi i allsvenskan är mindre klubbar som inte rör oss med samma pengar som elitserieklubbarna. För två spelare är 120 000 kronor pengar vi inte har. Det är dubbla pengarna vi ger i lön till våra spelare varje år, och fortsätter:

– Jag vill poängtera att vi inte värvat de här spelarna utan de har flyttat hit för studier.