Kalix vann derbyt och tog andra raka

Kiruna IF började länsderbyt bäst. Trots det så var det hemmalaget Kalix som vann säsongens andra raka seger i division ett.

Kalix Hockey jublar efter att Filip Lindbäck kvitterat gästernas ledning i den första perioden. Kalix skulle få några tillfällen till att jubla i matchen.

Ishockey2019-09-18 21:11

Såväl Kalix som Kiruna inledde serien med en premiärseger. Kalix vann borta mot SK Lejon och Kiruna IF vann hemma mot Piteå. I onsdagens länsderby så var det Kalix som drog det längsta strået efter seger med 5–2.

Det var gästande Kiruna IF som började matchen bäst och efter 3:56 kom också gästernas ledningsmål helt logiskt. Det var Simon Thyni som tog hand om en passning från Calle Kjällström.

Kiruna fortsatte även efter ledningsmålet att ligga högt i banan och göra det svårt för Kalix att spela sig ur egen zon, men det skulle i alla fall komma en kvittering från Kalix sedan Kiruna IF:s målvakt David Otter inte varit helt vaken. Med mindre än fem minuter kvar av perioden så tog Kalix också ledningen. 2–1 efter den första perioden speglade inte matchen speciellt väl.

– Jag tycker att det var en jämn period och lika hade väl varit mera rättvist, sa Kirunas Jesper Strandelin efter den första perioden.

I den andra perioden så drog Kalix norska nyförvärv Henrik Medhus på sig en ganska så onödigt utvisning vilket straffade sig då gästerna bara behövde en dryg minut på sig att kvittera till 2–2, men ledningen stod sig bara en dryg minut innan Filip Lindbäck via sitt andra mål i matchen kunde ta Kalix till ledningen igen.

Efter det målet tog hemmalaget över det mesta av spelet och när Kiruna tvingades spela med två man mindre så utökade också Kalix via ett mål av Henrik Medhus.

Samme Medhus gjorde också 5–2 på en snabb spelvändning och där kändes det som om att matchen avgjordes.

– Vi ska bara spela smart i den tredje perioden så ska det nog gå bra, sa tvåmålsskytten Henrik Medhus i periodpausen inför den tredje perioden.

I den tredje så började Kiruna bäst på och var bara centimeter ifrån att reducera under den första minuten, men marginalerna var på Kalixmålvakten Jacob Carlssons sida.

Ganska så snart kom dock gästernas offensiv av sig och spelet jämnade ut sig. Spelkvalitén var betydligt lägre i den tredje perioden och bägge lagen spelade i ett tempo som de inte behärskade under långa stunder.

– Det känns riktigt, riktigt skönt, konstaterade tvåmålsskytten Filip Lindbäck.

Matchfakta

Kalix–Kiruna IF 5–2

Målen: 0–1 (3:56) Simon Thyni (Kjällström, Metsola), 1–1 (10:45) Filip Lindbäck (Schou), 2–1 (15:05) William Juntto (Lindbäck, Nuuttila), 2–2 (21:42) Olli Aleksi Pietilä (Pelto-Arvo, Krekula), 3–2 (22:57) Lindbäck (Juntto, Pettersson), 4– 2 (31:26) Henrik Medhus (Hansson, Eefting), 5–2 (36:08) Medhus (Rasulov, Schou).