Charlotte Kalla kom till Piteå vid 20.30-tiden på måndagen efter att ha rest från Tjeckien under hela dagen. Nu är Piteå Elit-åkaren hemma för en SM-vecka som kommer att bli speciell.

– Det känns kul att vara på plats här. Det är hemmaplan och det känns bra att visa upp oss för publiken och fansen i Norrbotten, säger Charlotte Kalla och utvecklar lite senare:

– Det känns som en chans att ge tillbaka. Både till klubben som ställer upp mycket och även sporten med rekryteringen. Vissa yngre står kanske utmed spåret och hejar. Äldre och yngre seniorer får chansen att jämföra sig och se hur skillnaden är. Det vet jag har varit inspirerande för mig är det gäller lång sikt och att göra jobbet som krävs och närma sig en landslagsplats.

Artikelbild

| Föredöme. Kalla hoppas att hon kan ge något tillbaka till sporten genom att ställa upp på SM.

Kalla tog själv chansen att se stjärnorna när hon var yngre.

– Jag kommer ihåg ett total-SM i Gällivare 2002, då såg jag till att ha min prao i Gällivare så att jag kunde kolla på tävlingarna. Redan när jag var tredjeårsjunior hade vi SM i Boden och Luleå. Då tog jag chansen att vara med och tävla.

Var det nån speciell du ville följa i Gällivare?

– Nu kommer jag inte ihåg exakt. Men det var (Per) Elofsson, jag kommer inte ihåg om han åkte, (Anders) Södergren och Lina Andersson självklart.

Artikelbild

| Klassisk inledning. ”Jag har inte satt några resultatmål, utan det blir de enskilda prestationer vid varje tävling som blir viktiga”, säger Kalla.

Utgångsläget är att Kalla kör alla lopp den här veckan. Det börjar med 10 km klassiskt på onsdagen.

– Jag har inte satt några resultatmål, utan det blir de enskilda prestationer vid varje tävling som blir viktiga.

Artikelbild

| Tillbaka efter touren. ”Jag känner att jag är nöjd med hur jag genomförde den med de förutsättningar jag hade”, säger Kalla.

Hon har hittills ett SM-guld i sprint, från Åsarna 2007, och med tanke på avhoppen inför SM har hon bättre läge än vanligt när det gäller sprinten.

– Varken Stina (Nilsson) eller Ida (Ingemarsdotter) ska köra sprinten och de är Sveriges två bästa åkare nu. Men under dem finns det väldigt många fler som håller bra klass. Det kommer att bli tufft ändå.

Artikelbild

| Vill förlänga. Magnus ­Ingesson vill skriva nytt ­kontrakt med fixstjärnan.

Men du hade gärna tagit ett sprintguld?

– Det är mer att jag får med mig en bra tävling. Det är bra situationer att hamna i, man mot man och försöka lära sig för vi har många duktiga sprintåkare i Sverige.

Med några veckors distans till Tour de Ski säger Kalla att hon är nöjd med touren.

– Jag känner att jag är nöjd med hur jag genomförde touren med de förutsättningar jag hade. Jag var inte i mitt bästa slag, men formen var ändå uppåtgående. Det gäller att acceptera det och jobba från nuläget även om man kan önska annat.

Hur är formen?

– Den har varit helt okej sedan i Tjeckien. Det kändes bra på lördagens race och jag fick också ett tufft race på söndagen på klassiska sträckan på stafetten.

Kalla säger att stafetten blir kul att köra på hemmaplan och att hon tror på en bra vecka för Piteå Elit.

– Det är många som satsar på medalj. Vi har goda chanser definitivt. Det blir riktigt spännande att kunna summera SM på söndagen.

Festen kan börja.

Mattias Friberg