Med träning med ett eget team under sommaren och hösten och med en sjukdomsperiod förra helgen – där hon missade Sverigepremiären i Bruksvallarna – så blev VC-loppet över tio kilometer klassiskt Charlotte Kallas tävlingspremiär.

Och det blev en blytung sådan.

Charlotte Kalla var över fyra minuter efter segraren Marit Björgen och hon slutade på 75:e plats.

Artikelbild

Efteråt ställde sig alla frågan: Vad hände?

En stund efter loppet mötte skidstjärnan pressen.

– Jag försökte komma in i åkningen och bara åka stort och avslappnat. Jag tyckte det kändes skapligt första två kilometerna men efter det funkade ingenting alls. Det var som att det inte alls fanns någon energi i kroppen efter det, hur jag än försökte komma tillbaka till en bra åkning. Så jag kan inte förklara, sammanfattar Charlotte Kalla, som inte kände av någon sjukdom eller liknande innan start.

Men efter två kilometer hände något.

– Det kändes inte bra efter det. Det vart stumt i kroppen. Det är inget jag har känt tidigare, säger Kalla, som inte har varit med om något liknande:

– Nä, jag har inte det.

Sen sätter hon ord på känslorna.

– Frustrerad. jag vill att det ska flyta på och så och man försöker kämpa för att hitta till det. I dag funkade det inte, säger hon och fortsätter:

– Det är bara frustration när jag vet hur bra jag kan åka på skidor och hur det kan svara och att jag hade bra skidor och sånt. När kroppen inte är med... Jag får analysera vad det är.

Du funderade aldrig på att bryta?

– Nä.