Det var den 15 februari, under en dopningkontroll i Pyeongchang, som Charlotte Kalla fick det oväntade beskedet.

– Plötsligt kommer någon och skriker: "Hanna vinner, Hanna vinner!". Jag minns inte vem det var, men jag minns att det var väldigt rafflande, säger Kalla.

Hon hade några timmar tidigare själv tagit sin andra OS-medalj i Sydkorea, ett silver på tio kilometer fritt, när hon nåddes av beskedet om Hanna Öbergs sensationella seger på distansloppet i skidskytte.

Artikelbild

| Hanna Öberg och Charlotte Kalla.

– Det är så härligt med tjejer som visar att de är bäst när det gäller. Hanna är bara i början av karriären och pallar ändå så respeklöst för trycket, som under OS. Superhäftigt, säger Kalla om Öberg.

Trots bråda försäsongsdagar har Sporten lyckats sammanföra de två norrbottniska stjärnorna i norska Sandnes. Stjärnskottet Hanna Öberg, 22, och veteranen Charlotte Kalla, 31. Båda färska OS-guldmedaljörer som inspireras mycket av varandra.

– Det är klart att jag har sett upp till henne. Hon har ju varit i världseliten i tio år. Hon är verkligen en förebild, inte bara i skidspåret. Nu när jag har träffat henne några gånger så tycker jag att hon är väldigt trevlig och omtänksam, bra på det mesta hon gör känns det som, säger Öberg om Kalla.

Om Charlotte Kallas OS-succé i Pyeongchang (ett guld och tre silver) var väntad tillhörde Hanna Öbergs (ett guld och ett silver) den mer skrällbetonade.

Artikelbild

– Det känns fortfarande lite overkligt, att den första gången jag får kliva upp på en prispall så vinner jag OS-guld. Det är lite svårt att föreställa sig. För att få det att kännas på riktigt så har jag kollat på loppet i efterhand. Det är häftigt, säger Hanna Öberg och fortsätter:

– Att man har gjort det där, skjutit fullt... När jag ser det i efterhand så blir jag typ stolt över mig själv.

Artikelbild

Hon har nästan lättare att minnas och ta in Charlotte Kallas guld i skiathlon fem dagar tidigare.

– Det var ju den första dagen. Vi tävlade också då, men senare på kvällen, så vi hann faktiskt se det loppet innan vi åkte iväg till arenan. Det var verkligen jättehäftigt. Hon hade ju varit stark hela vägen in mot OS, men att lyckas ro det i hamn och prestera där, det är jättestort, säger Öberg.

Charlotte Kalla kommer från Tärendö och Hanna Öberg är född i Kiruna men uppvuxen i Piteå. De tävlar båda för två Piteåklubbar. Det som imponerar med dessa klubbar – Piteå Elit och Piteå skidskytteklubb – är att deras just nu aktiva åkare har vunnit totalt tolv OS-medaljer: Charlotte Kalla (tre guld, sex silver), Hanna Öberg (ett guld), Hanna Öberg och Anna Magnusson (ett silver i stafett) samt Jesper Nelin och Peppe Femling (ett guld i stafett).

– Oj. Det var statistik som jag inte hade koll på. Det är imponerande när det handlar om en så liten norrbottnisk stad. Man blir stolt, säger Kalla.

– Ett rätt bra snitt, häftigt, säger Öberg.

Varför är norrbottningar så bra på vintersport?

– Vi har väl mycket vinter, annars vet jag inte. Det är klart att man måste ha förutsättningar, bra föreningar och en möjlighet att kunna utföra sin idrott. Som barn ska man ha roligt med idrotten, känna att det är något som ger någonting. Det tycker jag att jag har haft hela tiden.

Kalla håller med:

– Jag är jättetacksam för det jag fick i och med klubbytet till Piteå. Just engagemanget som finns bland ledare och resurspersoner är jätteviktigt. Allt är så proffsigt med så små medel, den inställningen betyder så otroligt mycket.

Hur väl känner då Öberg och Kalla varandra?

– Vi har inte träffats jättemycket. Man har väl varit någon gång på rullskidbanan i Piteå samtidigt under sommaren. Annars korsas ju inte vägarna så ofta. Därför var det fint under OS. De bodde ju utanför OS-byn, på samma ställe som Magnus (tränare Ingesson). Då kunde vi ses och snacka lite, säger Kalla.

Hanna Öberg hyllar Charlotte Kallas egenskaper som förebild, hon berättar att hon har fått många bra tips från skidstjärnan.

– Det jag har pratat med henne en del om är ju det här med att slå igenom, att det kommer så plötsligt. Hon har tipsat mig lite om att inte ta på mig för många saker. Det får inte bli för mycket, man måste kunna återhämta sig som man ska.

Är det nyttigt att kunna bolla med henne?

– Ja, det tycker jag. Det är ganska många idrottare som gått in i väggen när det blivit för mycket. Som Peder Fredricsson och Jenny Rissveds. Man behöver verkligen tänka på de här sakerna, återhämtningen är viktig. Man kan inte göra hur mycket som helst fast man kanske vill.

Kände du så efter OS?

– Jag tycker ändå att det har gått bra. Jag bestämde mig veckan efter OS att inte göra så mycket media just den veckan, utan bara få vila och låta allting sjunka in. Försöka hålla balans i de saker man gör.

Charlotte Kalla är en av svensk längdskidåknings största genom alla tider. Hanna Öberg tillhör nuet och framtiden inom svenskt skidskytte. Men frågan är hur bra det skulle gå för dem att byta sport för en dag.

– Jag har provat att skjuta, stående och liggande med stöd, men skulle nog inte vara en speciellt bra skidskytt. Jag skulle ha svårt med det där extramomentet. Jag är enormt imponerad över den mentala styrka som de har, säger Kalla.

Öberg tror dock att Kalla skulle ha lättare att slå henne i skidskytte än vice versa.

– Jag skulle ha ganska svårt att slå henne på längdskidor. Jag vet inte vad det skulle vara för typ av lopp som jag skulle kunna vinna över henne i. Jag har en bit kvar till den nivån. Om hon däremot hade lite flyt på skjutvallen skulle hon kanske kunna slå mig i skidskytte, men då ska ha riktig tur, säger Öberg.