Asplövens truppbygge tar form. Nu har klubben fyllt hela sin forwardskvot inför den kommande säsongen i allsvenskan. Som NSD tidigare har berättat är det kanadensaren Jacob Lagacé som rekryteras av Haparandaklubben.

Lagacé är 24 år, draftad av Buffalo Sabres och har 120 AHL-matcher på sitt CV. Under juniortiden hade han kontakt med Simon Olsson, som blev en publikfavorit i Asplöven förra säsongen.

Olsson spelar nu i norska Lörenskog, men har fortfarande goda kontakter i Haparanda. Han tror att Asplöven gör ett riktigt klipp som plockar in Lagacé.

Artikelbild

– Nu är det ju kanske fem år sedan vi möttes, men han var riktigt snabb på grillorna och en jävla sniper, säger Olsson.

Den lille tekniske göteborgaren har gjort sig känd som en riktig trollgubbe. Lagacé är en spelare som går mer rakt mot målet.

– Det är en ganska markant skillnad i spelstilarna, säger Olsson och utvecklar:

– Han skjuter nog mer skott på en match än vad jag gör på en hel månad. Men om man tänker poängmässigt ska han nog kunna ta över. Det tycker jag att han ska klara av.

Framför allt ska kanadensaren tillföra mål. Något Olsson tycker att laget saknade förra säsongen.

– Det var för lite målskyttar överlag. Det var nästan bara Fagerudd och Emil Lundberg som gjorde mål. Det var inte många som gjorde över tio mål. Det är det man behöver för att komma längre upp, säger Olsson som tror att Lagacé kan bli en skyttekung:

– Han har den här touchen till att göra mål. En transatlantisk, snabb, ettrig forward liksom.

Asplövens tränare och sportchef Per Kenttä håller med om Olssons beskrivning. Han förväntar sig att Lagacé ska bidra med offensiv skicklighet och producera poäng. Men också göra det jobbigt för motståndarna.

– Han har en energisk spelstil och lägger inte fingrarna emellan. Han kan vara en pain in the ass också.

Lilla Asplöven har under sina två säsonger i allsvenskan fått ett rykte om sig som en mardrömsmotståndare för de större föreningarna. Kenttä tycker inte att fysiska spelare har varit en bristvara de senaste, men är glad över att rekrytera ytterligare en.

– Sådana här spelartyper är alltid välkomna. Jacob har den fördelen att han har bra händer också och kan producera. Vi tar inte hit honom för att han ska spela i fjärdekedjan.

Kenttä har fått många goda rekommendationer om Lagacé. Men Simon Olsson har inte varit inblandad i värvningsprocessen.

– Jag hade ingen aning om att Simon kände till honom. Men det är bra att få höra de vitsorden.

Asplöven är nu klart med sitt truppbygge, sånär som på en back. Det är inte säkert att den nye försvararen hinner komma på plats till söndagens ispremiär.

Samtidigt som Lagacé presenterades berättar Asplöven att 19-årige forwarden Erik Furmark erbjuds ett juniorkontrakt.