Totalt har 30 000 kubikmeter snö lagts på lager för att garantera tillgången när Ebba Andersson, Charlotte Kalla, Frida Karlsson och de andra stjärnorna intar Gällivare.

– Fantastiskt kul för oss, för åkarna, alla sponsorer och den stora skidälskande tv-publiken att Sveriges Television är med från första stavtaget den här säsongen, säger Stefan Nieminen, verksamhetschef för SportEvent Gällivare Lapland, som arrangerar den officiella svenska skidpremiären.

Premiärhelgen inleds på fredagen med en prolog i fristil, där damerna kör fem kilometer och herrarna tio.

Under lördagen är det också premiär för den populära Vinterstudion, och tävlingarna körs i klassisk stil, damerna åker 10 kilometer och herrarna kör 15.

– Banan blir något kortare än den vi hade vid Gällivarepremiären 2017, istället höjer vi en av backarna rejält för att försöka få till en bana som det inte går att vinna på med blanka skidor, säger tävlingsledaren Leif Johansson, som hoppas på stort internationellt deltagande då många landslag befinner sig i trakterna för finslipning av formen inför världscuppremiären i finska Ruka helgen efter.

Helgen avslutas under söndagen med sprinttävlingar i klassisk stil.