Mojtaba Hosseini, 20 år, kom till Sverige för fyra år sedan och går i andra ring i Hjalmar Lundbohmsskolan. Han var nybörjare när han började brottas i klubben.

– Innan brottningen satt jag mest hemma och hade tråkigt på kvällarna. Här i Kiruna är det jättesvårt att hitta på något att göra. Jag vet inte vad jag skulle göra om jag inte hade brottningen, säger han.

För tre år sedan gick han till sporthallen för att skaffa sig en uppfattning om vilka sporter som tränades där. Han träffade på några andra killar från Afghanistan som brottades.

Artikelbild

| GODA VANOR. Isa Saderali slutade röka när han började brottas. Träningen är viktigare.

– Så jag testade och kände direkt "yes!", det här är min sport. Och alla i klubben är jättetrevliga, berättar Mojtaba Hosseini.

Genom åren har många brottare från andra länder hittat till Kiruna SK. Idag tränar omkring 60 brottare, brottarskolan inräknad, i Kiruna SK och av dem kommer 16 -17 stycken från andra länder. Många brottare kommer från Afghanistan, Kazakstan, Uzbekistan och Somalia - listan kan göras riktigt lång.

Några av dem har brottats i sina hemländer, andra var nybörjare när de började träna i Kiruna SK.

– Vi tar emot alla. Man får vara med i vår förening och träna efter sina egna förutsättningar, säger Kiruna SK:s ordförande Lars-Ola Särkimukka.

Artikelbild

| MÅNGFALD. De nyanlända är viktiga för Klubben, berättar Torbjörn Mikko och Lars-Ola Särkimukka.

Han är också ordförande i Svenska brottningsförbundet och berättar att styrelsen i februari i år fattade ett beslut som innebär att nyanlända brottare får börja tävla redan två veckor efter att de fått licens i en svensk brottningsklubb. Tidigare behövde de ha bott i Sverige i ett år innan de fick tävla.

– Styrelsen var helt enig. Vi har jättemånga nyanlända i brottningsklubbarna runtom i Sverige, och det är klart att de snabbt ska få börja tävla, säger han.

Artikelbild

| VÄNNER. Många av killarna umgås med varandra både i brottningslokalen och privat.

Det är tydligt att Lars-Ola Särkimukka är glad och stolt över brottarna från andra länder.

– De ger oss jättemycket. De har erfarenheter från sina hemländer och mångfalden i klubben är jätteviktig. Rent idrottsligt är det bra för sparringen att det finns fler att träna och brottas med, säger han.

Artikelbild

| ROLIGT. Tränaren Viktor Pääjärvi tycker om att träna utvecklingsgruppen.

Kiruna SK:s Torbjörn Mikko fyller i:

– Klubben blir så mycket kraftigare, nu har vi ju fulla träningslokaler. Och min pojke som är 11 år ser upp till de här killarna, säger han.

Artikelbild

| UNIK. I Kiruna SKs utvecklingsgrupp tränar killarna efter sina egna förutsättningar.

Att fler flyktingar kommit till Kiruna under året märks egentligen inte i klubben. Killarna hittar dit ändå och tar med varandra. För Mojtaba Hosseinis träningskompis Isa Saderali, 17 år, var det en lärare på skolan som fick honom till sporten.

– Han var tränare här och sa att vi skulle komma hit och testa. Jag fastnade direkt, det här är den bästa sporten i världen. Och det blir bara roligare och roligare, säger Isa, som tränat brottning i ett drygt år.

Artikelbild

| MEDALJER. Mojtaba Hosseini har redan vunnit en del tävlingar och vill bli kvitt sin skada så att han kan vinna några till.

NSD pratar med killarnas ena tränare, Viktor Pääjärvi, som berömmer dem.

– Alla har ambitioner och gillar verkligen att träna. Det är jätteroligt. En del av har inte fått uppehållstillstånd än och har kanske mycket att tänka på hemma, och då är det bra att de kan komma hit och tänka på annat, säger han.

Artikelbild

| NÄRKONTAKT. ”Jag tycker om att kramas”, säger Mojtaba Hosseini, här i famnen på Isa Saderali.

Just nu har Mojtaba Hosseini skadeproblem och rehabtränar en del för att få ordning på sin ena axel. Han vill kunna träna fullt och tävla igen så fort som möjligt och berättar stolt att han har vunnit ett par medaljer.

– När man vunnit en medalj vill man bara träna ännu mer och hårdare. Jag älskar den här sporten, säger han.